- Bugünden sonra gelecek ilk gün: Bugün git, yarın gel.
- Gelecek, ilerideki zaman: Yarınından endişe etmek.
- (zarf) Bugünden sonra gelecek ilk günde: Ne tez geldin! Çok yaşa... Biz seni yarın bekliyorduk. (K. Tahir)
Yarın ile ilgili deyimler ve anlamları
İçinde "yarın" kelimesi geçen deyimler, açıklamaları ve örnek cümleler:
- Yarın öbür gün: İleride, herhangi bir yakın zamanda: Yarın öbür gün ne olacağını kimse bilmez.
- Yarına çıkmak: Yarına kadar yaşamak, ölmemek, yarını görmek: Kısmet! Yarına çıkalım da düşünürüz ne yapacağımızı.
- Yarından tezi yok: Hemen yarın, daha çok geciktirmeden: Kocakurt, yarından tezi yok, harekete geçelim! (A. Say)
- Arkası yarın: Tamamı daha sonra konuşulmak üzere yarım bırakılan: En meraklı yerinde masalı bitirip arkası yarın diyormuş. (O. Aras)
- Bugün git, yarın gel: Bir iş yapılmak istenmediğinde baştan savmak için kullanılan bir söz: Ne var ki, bürokratik engelleri aşamamış, "Bugün git yarın gel"lerin ardı arkası kesilmemiştir. (Y. Bahadıroğlu)
- Bugün var, yarın yok: Geçiciliği, fâniliği anlatır: Annemin annesi ölmüş, hayat boş bugün varsın yarın yoksun. (M. Şekeroğlu)
- Bugün yarın: Yakında, neredeyse: Üzülme, bugün yarın senin işini yapacağım. (N. Muallimoğlu)
- Bugün yarın derken: Bir işi yapmakta geç kalındığını, vaktin farkında olmadan geçiverdiğini anlatan söz: Bugün yarın, bugün yarın derken, mektep zamanı da geçti. (A. Nesin)
- Bugünden yarına: Az zaman sonra: Ufuklarda bu sıkıntının bugünden yarına çözümleneceğine ait bir işaret de yoktur. (O. Cengiz)
- Ha bugün ha yarın: Nerdeyse, pek kısa bir süre sonra: Ha bugün ha yarın taşınıyoruz.
Yarın ile ilgili atasözleri ve anlamları
İçinde "yarın" sözcüğü geçen atasözleri ve açıklamaları:
( * yaygın bilinen )
- Yarın ile öbür gün bitmez:
- Yapılması gereken işlerin sürekli ertelenmesinin sonuçsuz kalacağını ifade eder. Ertelemek yerine işleri zamanında yapmak önemlidir.
- Kişi bir işte başarısızlığa uğradığı zaman hemen karamsarlığa kapılmamalıdır. Çünkü tekrar denemek ve başarmak için gereken zaman boldur.
- Yarın ölecekmiş gibi ibadet et, hiç ölmeyecekmiş gibi çalış: İbadet sürekli yerine getirilmeli çünkü ölüm pek yakın olabilir. Aynı şekilde çok uzun süre yaşayacakmış gibi çalışıp kazanmaya da devam edilmelidir.
- Yarına (Sabaha) kalan davadan korkma: Bir anlaşmazlık başladığında sinirlerin ve öfkenin yoğun olduğunu, ancak durumu ertelemenin çözüm için faydalı olabileceğini ifade eder. Zamanla sinirler yatışır, taraflar daha sağduyulu olur ve mesele daha kolay çözüme kavuşur.
- Yarından tezi bugündür: Yapılacak işlerin ertelenmeden hemen gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade eder. Hızlı ve kararlı davranmanın önemini vurgular.
- Yarını bugünden karşıla: İnsanın her zaman geleceği düşünerek hareket etmesi gerektiğini ifade eder. İleriye dönük planlar yapmak ve hazırlıklı olmak, karşılaşılabilecek zorlukları daha kolay aşmayı sağlar.
- Yarınki yiyeceğini bugünden düşün: Kişi ihtiyaç duyacağı şeyleri zamanı gelmeden hazır bulundurursa hiçbir zaman sıkıntı çekmez.
- Yarının gelişi bugünden bellidir: Gelecekteki durumların genellikle bugünkü gelişmelerden ve davranışlardan tahmin edilebileceğini ifade eder. İnsan, yarını şekillendirenin bugünkü tutum ve eylemler olduğunu unutmamalıdır.
- Yarının sahibi var: Geleceğin tamamen insanın kontrolünde olmadığını, her şeyin Allah'ın takdirinde olduğunu ifade eder. İnsan, planlarını yaparken bu gerçeği göz önünde bulundurmalıdır.
- Bugün az yersen, yarın da yersin: Azar azar yenirse insanın ömrü uzun olur, oburluk ise ömrü kısaltır.
- Bugün banaysa yarın da sana*: Bugün birinin başına gelen kötü bir durumun daha sonra başkasının da başına gelebileceğini vurgulamak için söylenir.
- Bugün buldum bugün yerim, "Yarına Allah kerim": Azla yetinmeyi bilen insan, yarın ki ihtiyacını değil, o günkü ihtiyacını düşünür.
- Bugün çalışan yarın kazanır: Çalışkan, başarılı kişi ilerde bu çabalarının karşılığını alır.
- Bugün dünya, yarın ahiret: Kişi bugün nasıl geleceği için çalışıyorsa, bunları yaparken de doğru yoldan çıkmamalı, ölümü de düşünmelidir.
- Bugünden yarını düşünen hiçbir vakit zahmet çekmez: Geleceği planlayan ve önceden tedbir alan kişilerin zorluklarla karşılaşmayacağını ifade eder.
- Bugünkü işini yarına bırakma (Bugünün işi bu gündür, yarın başka bir gündür)*: Bugün yapılması gereken bir işin ertesi güne bırakılması iyi değildir.
- Bugünkü tavuk yarınki kazdan iyidir* (Bugünkü yumurta yarınki tavuktan iyidir): Elde edilmiş kazanç az da olsa, yarın umulan büyük kazançtan da iyidir.
- Bugünün yarını da var: Kişi elindekilerini kullanırken yarınını da düşünmeli ki, zor durumda kalmasın.
- "Dün neydim" deme, yarın ne olacağına bak: Geçmişe takılmak yerine geleceğe odaklanmanın önemini vurgular. Kişi, dün sahip olduklarıyla övünmek yerine, gelecekte ne yapabileceğine odaklanarak hayatını şekillendirmelidir.
- Gecenin karnı büyüktür, yarın ne doğurur bilinmez: Belirsizlik ve geleceğin getireceği olayların öngörülemezliğini vurgular. Gece, birçok olasılığı içinde barındırırken, sabahın getireceği yenilikler veya zorluklar çoğu zaman sürpriz olur.
- İhtiyarlık dünü, gençlik yarını özler: Gençler gelecek planları kurarak, yaşlılar ise gençlik yıllarının özlemiyle yaşarlar.
- İşini bırakma yarına; yarının da yarını vardır: Ertelemeyi alışkanlık haline getirenler farkında olmadan işleri biriktirirler ve altından kalkamazlar
Soru/Yorum Gönder