Ağrı ilinin meşhur şeyleri burada yazılanlarla sınırlı olmamak üzere kısaca şunlardan oluşur:
|
Ağrı'nın meşhurları |
- Ağrı Balı: Şehirden ve sanayileşmeden uzak dağlık alanlarda ve yüksek rakımlı yaylalarda doğal olarak yetişen zengin bitki örtüsünde üretilen doğallığı ve kalitesi yüksek olan bir bal türü.
- Doğubayazıt Abdigör Köftesi: Sinirleri alınmış yağsız sığır etinin rendelenmiş soğan ile macun haline gelene kadar "sal" olarak adlandırılan taş tezgahlarda saatlerce tokmakla dövülmesi, bir miktar yumurta ve su eklendikten sonra küre biçiminde şekillendirilmesi ve kaynayan tuzlu suda pişirilmesi ile yapılan ve sade pirinç pilavı ile servis edilen bir köfte türü.
- Ağrı Dağı: 5137 metre yüksekliğiyle Türkiye'nin en büyük dağı olan Ağrı Dağı, Büyük Tufan'dan sonra Hz. Nuh Peygamber'in gemisinin oturduğuna inanılan efsanevi özelliği de olan bir dağdır.
- İshak Paşa Sarayı: Görkemli özel mimari yapısı, anıtsal taç kapıları, haremi, selamlığı, camii ve yüzlerce odasında Osmanlı ve Selçuklu mimarisinin öğeleriyle birlikte Avrupa sanatının Barok üslubunun etkileri de görülen İshak Paşa Sarayı Osmanlı döneminde Ağrı'da yapılan en büyük ve en önemli mimari eserdir ve Doğubayazıt'ın 7 kilometre güneydoğusunda, Eski Beyazıt'a ve ovaya hakim yüksek bir tepenin üzerinde yer alır.
- Meteor Çukuru: Yaygın olarak meteor çukuru olarak kabul edilen ancak bilimsel açıdan çap ve genişlik oranı, şekil ve sıkışma veya camlaşma gibi herhangi bir meteor krateri özelliği sergilemediğinden bir çökme sonucu oluştuğu düşünülen 35 metre çap ve 30 metre derinliğindeki dik duvarlı silindirik çukur Doğubayazıt ilçe merkezinin 35 kilometre doğusunda yer alır.
- Nuh'un Gemisi: Hz. Nuh'un gemisinin izi olduğu düşünülen gemi biçimindeki ve 165x50x13 metre ölçülerindeki doğal anıt Ağrı Dağı'nın güney karşısında halkın Cudi Dağı olarak adlandırdığı Telçeker ile Üzengili köyleri arasındaki bir yamaçta yer alır.
Soru/Yorum Formu
»