Artvin ilinin meşhur şeyleri burada yazılanlarla sınırlı olmamak üzere kısaca şunlardan oluşur:
|
Artvin'in meşhurları |
- Artvin Çam Sakızı: Yüksek rakımlı yerlerde yetişen ve çamgiller familyasından olan ladin ve göknar ağaçlarının gövde kabuklarının arasından sızarak misket büyüklüğünde sertleşen, turuncu-sarı renkli, reçinemsi ve sert yapılı olan, acımsı ve keskin bir tada sahip bulunan, damla sakızı gibi ağızda yumuşayıp çiğnenebilen ve çeşitli hastalıklara iyi geldiğine inanılan ağaç sakızı türü.
- Artvin Hamsili Ekmek: Kılçıkları ayıklanmış salamura hamsi, domates, soğan, pırasa, pazı, maydanoz ve kırmızı biberlerin ince bir şekilde doğranması, üzerine zeytinyağı, tereyağı, biber salçası, mısır unu ve tuz eklenip iyice yoğrulması ve karışımın genişçe bir tepsiye yayılıp fırında pişirilmesiyle yapılan bir ekmek türü.
- Artvin Yatık Döner: Tuz, karabiber ve kuru soğan ile önceden terbiye edilmiş keçi, kuzu veya koyun eti parçalarının büyük bir şişe geçirilip yatık bir şekilde odun ateşi karşısında çevrilerek pişirilmesiyle hazırlanan ve cağ adı verilen şişler kullanılarak servisi yapılan bir kebap türü.
|
Halita Balı |
Hatila Balı: 1349'dan fazla bitki türüne ve çeşidine ev sahipliği yapan Hatila Vadisinde Kafkas ve Kafkas melezi ırkı arıları tarafından toplanan nektarlarla yapılan, amber ve sarı renk tonlarında, berrak görünümlü, yutma esnasında boğazda hafif bir yanma hissi oluşturan ve akışkan yapılı olan bir çiçek balı türü.
- Hopa Laz Böreği: Un, yumurta, süt, su ve tuzdan hazırlanan ve dinlendirilen hamurdan açılan sekiz yufkanın dördünün yağlanarak üst üste konulması, üzerine süt, şeker, un, yumurta, yoğurt ve karabiberden hazırlanan muhallebinin dökülmesi, muhallebi üzerine de şeker ve tereyağı dökülmesi ve üzerinin diğer 4 yufka ile kapatılmasından sonra fırında pişirilmesi ile yapılan bir börek türü.
- Kara Hurma: Yusufeli çevresinde doğal olarak yetişen ve turuncu Trabzon hurmasının kültürize edilmemiş hali olan ancak Trabzon hurmasından çok daha küçük, koyu renkli, şekerli ve lezzetli bir tada sahip bulunan bir tür yabani hurma çeşidi.
- Puçuko: Yaz aylarında toplanıp kılçıkları ayrılarak güneşte kurutulan taze fasulyelerin (puçuko) ıslatılıp haşlanması, bulgur (veya aşurelik buğday) eklenerek birlikte pişirilmesi, üzerine sıvıyağda kavrulan soğan ve salça (veya domates) eklenmesi, en sonunda da tereyağında kızdırılmış kuru nane ve pul biber karışımının dökülmesi ile hazırlanan bir kış yemeği türü.
- Şavşat Ketesi: Un, maya, tuz ve sudan oluşan hamurun yufka şeklinde açılması, açılan yufkanın eritilmiş Şavşat tereyağı ile yağlanmasından sonra şeritler halinde kesilmesi, kesilen tüm şeritlerin 8-10 cm büyüklüğünde karemsi bir şekil oluşturacak şekilde üst üste katlanarak sarılması ve elde edilen bu katlı hamura oklavayla veya elle baskı uygulayarak 15-20 cm çapında yuvarlağımsı bir şekil verilerek ve üzeri yağlanarak odun ateşi yanan kuzine sobada üstü kızarıncaya kadar pişirilmesiyle yapılan ve ağızda dağılan bir yapısı olan kete türü.
- Barhal Kilisesi: Yusufeli ilçesinde yer alan, Gürcü Kralı III. Davit tarafından 961–973 yılları arasında inşa edilen ve 1677 yılından sonra bir dönem cami olarak da kullanılan kilise, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından korunması gereken kültür varlığı olarak tescillenmiştir.
- Cehennem Deresi Kanyonu: Artvin'in Ardanuç ilçesindeki 500 metre uzunluğunda, 70 metre genişliğinde ve 6 metre derinliğinde olan Cehennem Deresi Kanyonu, Dünyanın ve Türkiye'nin büyük kanyonları arasında yer alır ve 1. Derece Sit Alanı olarak ilan edilmiştir.
- Kaçkarlar - Kavrun Dağı: Kaçkar dağlarının zirvesi olan 3937 metre yüksekliğindeki Kavrun Dağı Türkiye'nin en yüksek dördüncü dağıdır ve Artvin ili Yusufeli ilçesi sınırları içinde yer alır.
- Kafkasör Yaylası ve Boğa Güreşleri: Türkiye'deki tek boğa güreşi yapılan arena Artvin sınırları içerisinde yer alan 1250 metre yüksekliğindeki Kafkasör Yaylası'ndadır.
Soru/Yorum Formu
»