Burdur'un neyi meşhurdur? Burdur'un meşhur şeyleri

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Burdur ilinin meşhur şeyleri burada yazılanlarla sınırlı olmamak üzere kısaca şunlardan oluşur:

Burdur'un meşhur şeylerini gösteren resimlerden oluşan kolaj
Burdur'un meşhurları

  • Alaca Dokuma: İki ayaklı el tezgahlarında ince, narin, pamuklu kumaştan kilim desenleri ve ibecik motifleriyle dokunan, masa ve sehpa örtüleri, atkı, şal, sini bezi, göynek, peştamal, el bezi, peçete, peşkir vb. olarak üretilen dokuma türü.
  • Salep taneleri arasına yerleştirilmiş üzerinde tarçınıyla bir kupa salep
    Bucak Salebi
    Bucak Salebi: Orchidaceae familyasına ait toprak orkidelerinin kalınlaşarak yumruya dönüşen köklerinin kurutularak ve değirmenlerde öğütülerek toz haline getirilmesi ile elde edilen hem sıcak salep içeceği hem de dondurma sektöründe kullanılan bir salep türü.
  • Burdur Ceviz Ezmesi: Öğütülmüş dolgun, beyaz ve yağlı cevizlerin bir miktar irmik ile kaynar sıcaklıktaki şeker şerbeti içerisine katılması ve karıştırılması ile yapılan bir tatlı türü.
  • Burdur Dirmil Sipsisi: Gövde kısmı yöre tabiriyle demir kargı denilen kamışlardan, ağızlığı ise daha ince kamışlardan yapılan, üst kısmında beş, alt kısmında da bir deliği bulunan ve ortama 20 cm uzunluğunda olan ve 8-12 arası ses çıkarabilen üflemeli bir çalgı türü.
  • Burdur Şiş Köftesi: Keçi veya sığır kaburga etinden yapılan kıymaya tuz haricinde başka herhangi bir madde katılmadan yoğrulmasından sonra el yordamıyla şişlere sıvanıp közde pişirilmesiyle yapılan ve tırnaklı pideler üstünde servis edilen bir köfte türü.
  • Karamanlı Cevizi: Şebin, Kaman-1 ve Yalova-1 ceviz çeşitlerinden üretilen %68 yağ, %17 protein ve % 7 karbonhidrat içeren doluluk oranı yüksek bir ceviz türü.
  • Karamanlı Kişnişi: Coriandrum sativum L. türünden elde edilen ve 60 cm kadar boylanan, meyveleri 3-6 mm çapında, tüysüz ve yüksek uçucu yağ oranına sahip olan ve ortalama yağ oranı % 10'a, karbonhidrat oranı % 22'e ve protein oranı % 14'e eşit olan bir kişniş türü.
  • Karamanlı Rezenesi: Foeniculum vulgare türü rezeneden elde edilen, yaprakları saplı ve tüysüz, gövdesi dik ve içi boş bir silindir şeklinde, çiçekleri uzun saplı ve bileşik şemsiye şeklinde ve meyveleri silindir şeklinde tüysüz ve yeşilimsi esmer renkte olan, ortalama yağ oranı % 8'e, protein oranı % 15'e ve uçucu yağ oranı % 2'ye eşit olan ve uçucu yağ bileşenleri açısından da zengin olan bir rezene türü.
  • Melli İnciri: İnce ve pürüzsüz kabuklu, açık yeşil-sarımtırak renkli, ortalama 3 cm (çap) büyüklüğünde ve dişe az dokunan orta çekirdekli olan ve kendine has bir aroma ve tadı bulunan, kurutmaya ve taze tüketime elverişli olan bir incir türü.
  • Yüzeye dökülmüş Tefenni Rezenesi
    Tefenni Rezenesi
    Tefenni Rezenesi: Foeniculum vulgare türü rezeneden elde edilen, gövde üzerinde koyu yeşilden mavi yeşile kadar değişen renklerde ipliksi çok parçalı yaprakları bulunan, küçük sarı çiçekleri bileşik şemsiye şeklinde, meyveleri uzun ve yeşilimsi-gri renkte olan ve yüzde 2-2,5 içerdiği uçucu yağı içindeki ana bileşen olan trans-anethol oranı da %88,6-92,1 arasında değişiklik gösteren bir rezene türü.
  • İnsuyu Mağarası: 597 metre uzunluğunda olan, içinde sarkıtlar, dikitler ve çeşitli yönlere açılan dehlizler bulunan ve suyu bir tür karbonatlı maden suyu olan İnsuyu Mağarası Türkiye'nin ilk turizme açılan mağaralarındandır ve aynı zamanda 1. Derece Sit Alanıdır.
  • Salda Gölü: Yeşilova ilçesinde ilçe merkezine 4 km uzaklıkta bulunan, ormanlarla kaplı tepeler, kayalık araziler ve küçük alüvyal ovalar arasında yer alan, 185 metre derinliğiyle Türkiye'nin üçüncü en derin gölü olan ve Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak ilan edilen hafif tuzlu bir göldür.
  • Sagalassos Antik Kenti: Ağlasun İlçesi'nin 7 kilometre kuzeyinde ve Akdağ yamaçlarında yer alan Sagalassos Antik Kenti, Roma İmparatorluk Dönemi'nin en önemli şehirlerindendir ve 2009 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınmıştır.