Bingöl ilinin meşhur şeyleri burada yazılanlarla sınırlı olmamak üzere kısaca şunlardan oluşur:
|
Bingöl'ün meşhurları |
- Bingöl Burmalı Kadayıf: Beyaz, sarı ve esmer unların karışımıyla elde edilen sıvı hamurun kızgın bakır tepsiler üzerinde süzgeçten akıtılarak tel kadayıf haline getirilmesi, tel kadayıfların içine ceviz veya fıstık konulup sarılarak tepsilere dizilmesi, hem altının hem de üstünün tereyağıyla kızartılması ve şerbet verilmesiyle yapılan bir tatlı türü.
- Bingöl Çobantaşı Kavurması: Meşe yaprağı ile beslenmiş 1-2 yaşındaki oğlakların etinden kemikli olarak ve yarım parmak kalınlığında doğranarak hazırlanan etin su, kaya tuzu ve kendi yağı dışında başka hiçbir katkı maddesi katılmadan pişirilmesiyle yapılan, hem sıcak hem de soğuk olarak servis edilen bir kavurma türü.
- Bingöl Balı: Yüksek rakımlı Bingöl yaylalarında 100'ü endemik bini aşkın çiçek türüyle beslenen arılardan elde edilen, Uluslararası Arıcı Dernekleri Federasyonu tarafından 2017 de dünya 2'nciliği kazanan ve Anadolu'daki en değerli yöresel ballardan biri olarak bilinen bir çiçek balı türü.
- Sivan Dut Pekmezi: İçlerinde 300 yaşa ulaşmış ve anıt ağaç niteliği kazanmış birçok dut ağacından toplanan Morus Alba türü beyaz dutlardan haşlama ve presleme yoluyla elde edilen şıranın, kazanlarda kaynatılarak fazla suyunun buharlaştırılması ve belirli bir kıvama gelene kadar koyulaştırılmasıyla yapılan bir pekmez türü.
- Yedisu Horoz Kuru Fasulyesi: İnce kabuklu, dolgun, beyaz, parlak, düz-eliptik, genel olarak iç bükey böbreğimsi ve kısmen silindirik yapıda olup oldukça iri olan, kısa sürede pişen ve kabuk atmayan lezzetli bir fasulye türü.
- Sülbüs Dağı: Heybetli görüntüsüyle birçok efsaneye konu olan ve volkanik bir dağ olan 2884 metre yüksekliğindeki Sülbüs Dağı Yayladere İlçesi'nin kuzey batısında yer alır.
- Yüzen Adalar: Bingöl'ün Solhan ilçesi yakınlarında yer alan Turna Gölü'ndeki keçemsi ve saz gibi birbirini tutan sucul bitkilerin su yüzeyinde oluşturduğu kalın kütlelerden meydana gelen üç ada aynı bir sal gibi rüzgarla ve üzerine çıkıldığında hareket ederler.
Soru/Yorum Formu