Bilecik ilinin meşhur şeyleri burada yazılanlarla sınırlı olmamak üzere kısaca şunlardan oluşur:
|
Bilecik'in meşhurları |
- Bilecik Kızıldamlar Kestane Kabağı: Meyve kabuğu büyük dilimli, sert kabuklu, kabuk rengi yeşile yakın gri, meyve şekli basık ve yuvarlak, meyve içi turuncu renkli, meyveleri çok sert, dolgun, tatlı ve etli olan bir kabak türü.
- Bilecik Pazaryeri Bozası: Arpa, mısır ve buğday gibi tahılların haşlanıp ezilip süzülmesiyle yapılan hamura su, şeker ve maya katılıp fermente edilmesiyle yapılan boza türü.
- Bilecik Pazaryeri Helvası: Susamların özel taş değirmenlerde ezilmesiyle hazırlanan tahin, pancardan elde edilen beyaz şeker ve su karışımının bakır kazanlarda kıvamı tutuncaya kadar ağır ateşte kaynatılmasıyla yapılan yaz helvasına benzer bir helva türü.
- Bilecik Pazaryeri Şerbetçiotu: Humulus lupulus türünde yetiştirilen ve ilaç ve içki sektöründe kullanılan şerbetçiotu bitkisi Türkiye'de sadece Bilecik'in Pazaryeri ilçesinde yetiştirilir.
- Bozüyük Mercimekli Mantısı: Açılmış ve dikdörtgen şeklinde kesilmiş yufka parçaları içine kaynatılmış ve süzülmüş mercimek, karabiber, soğan ve tuzdan oluşan iç harcın konulup ağzı açık kalacak şekilde kapatılmasından sonra tepsiye dizilmesi, fırında kızartılması, fırından çıkınca üzerine kaynar tuzlu su dökülüp suyunu çekmesi ile hazır hale gelen bir mantı türü.
- Çukurören Biberi: 150 yıla yakındır ata tohumuyla üretilen Capsicum annuum türü biberlerin kurutulup bütün olarak veya taş değirmenlerde öğütülmesiyle baharat olarak tüketime sunulan kırmızı acı biber türü.
- İnhisar Narı: Deve dişi nar olarak bilinen, ekşi olmadığı için nar ekşisi yapımına uygun olmayan, iri taneli, ince kabuklu ve çok tatlı bir nar türü.
- Kınık Çömlekleri: Kınık köyü ve çevresindeki çömlek yapımına uygun olan sarı renkli demir oksit bileşimli killi toprakların sadece su kullanılarak balçık çamuru haline getirilmesi, usta ellerde şekillendirilmesi ve fırınlanması ile yapılan Kınık Çömlekleri ilk olarak 19. yüzyılın başında Bulgaristan'dan bölgeye göç eden seramik ustası Şakir AĞA tarafından yapılmış ve sanatı öğrenen köy halkı tarafından da günümüze taşınmıştır.
- Osmaneli Ayva Lokumu: Haşlanarak püre haline getirilen ayvalardan üretilen, yenildiğinde ayvanın pütürlü yapısı ve yoğun aroması hissedilen, mat kahverengi renkte ve dışı Hindistan ceviziyle kaplı olan meyveli bir lokum türü.
- Osmaneli Karpuzu: "Marmara'nın karpuzcusu" olarak bilinen Osmaneli ilçesinde üretilen tatlı ve sulu alacalı bir karpuz türü.
- Osmaneli Lefke Bezi: Tarihi Roma dönemi öncesine dayanan, eski usulde çalıştırılan tezgahlarda yüzde yüz pamuktan üretilen bir dokuma türü.
- Ertuğrul Gazi Türbesi: Osmanlı Beyliği'nin kurucusu Osman Gazi'nin babası ve Selçuklu Uçbeyi Ertuğrul Gazi'nin Türbesi Bilecik'in Söğüt ilçesinde yer alır.
- Şeyh Edebali Türbesi: Osmanlı Devleti'nin manevi kurucusu ve Mevlana Celaleddini Rumi'nin çağdaşı olarak kabul edilen Şeyh Edebali, Bilecik Merkez'de Orhan Gazi Camisi'nin üst tarafındaki tepelik alanda yer alır.
Soru/Yorum Formu
»