Bayburt ilinin meşhur şeyleri burada yazılanlarla sınırlı olmamak üzere kısaca şunlardan oluşur:
|
Bayburt'un meşhurları |
|
Aydıntepe Ş. Fasulyesi |
Aydıntepe Şeker Fasulyesi: Latince Phaseolus vulgaris L. türünde bölgeyle özdeşleşmiş yerel bir genotipten elde edilen, alaca pembe renkli ve hafif böbrek veya yumurta şeklinde olan ve 15 dakika gibi kısa bir sürede pişme özelliğine sahip bulunan bir kuru fasulye türü.
- Bayburt Balı: Yonca, korunga, fiğ, kekik, geven, adaçayı, yabani korunga, ballıbaba, akasya, sığırkuyruğu gibi nektar kalitesi yüksek olan ballı bitkilerle beslenen Kafkas türü arılar tarafından üretilen şeffaf ve parlak görünümlü, mevsimin durumuna ve arıların faydalandığı bitkilerin ve çiçeklerinin rengine bağlı olarak genellikle sarımtırak bazen de haki renkte olabilen bir çiçek balı türü.
- Bayburt Ehramı: Koyun yününden hazırlanan yün iplerin tezgahlarda elle dokunmasıyla elde edilen iki parçalı, dikdörtgen şeklinde düz veya yöresel motifler ile süslenen uzun bir kadın dış örtüsü türü.
- Bayburt Ekşi Lahana: Salamura lahana turşusu, tuzlanmış kurutulmuş kemikli et, bulgur, kuyruk yağı, tereyağı, soğan ve salça kullanılarak yapılan ve tadı mayhoş olan bir yemek türü.
- Bayburt Kara Pancar Yemeği: Kurutulmuş kemikli et, kurutulmuş evelik otu, soğan, bulgur, yeşil mercimek, salça, sıvı yağ, pul biber ve tuz kullanılarak yapılan yöresel bir yemek türü.
- Bayburt Kavut Çorbası: Buğdayın sacda kavrulup ince öğütülmesinden elde edilen bir un olan kavut, kavurma eti, tereyağı, su ve tuz ile yapılan bir çorba türü.
- Bayburt Ketesi: Un, süt, tereyağı ve tuz ile yapılıp oklavayla açılan hamurun içine iç harcı olarak kavrulmuş buğday unu konulması, rulo şeklinde sarıldıktan sonra birde yuvarlak spiral şeklinde kendi etrafında sarılması, üzerine yumurta sarısı sürülmesi ve üzeri kızarana kadar fırında pişirilmesiyle yapılan bir unlu mamul türü.
- Bayburt Lor Dolması: Haşlanmış uzun evelik bitkisi yapraklarının içine, haşlanmış bulgur ve lor peynirinden oluşan iç harcın konulup sarıldıktan sonra tepsiye dizilip fırında pişirilmesiyle yapılan ve üzerine tereyağı dökülerek servis edilen tadı hafif mayhoş olan bir dolma türü.
- Bayburt Süt Böreği: Süt, tereyağı, yumurta ve un ile hazırlanan hamurun arası nişastalanarak ince yufkalar halinde açılması, yufka aralarına fındık serpilip tereyağı dökülmesi, üçgen dilimler halinde kesilip fırında kızartılması ve sadece süt ve şeker kullanılarak yapılan süt şerbetinin üzerine dökülmesi ile yapılan gevrek ve tatlı bir börek türü.
- Bayburt Taşı: Yumuşak ve ince taneli olması dolayısıyla kolay işlenen, ev, duvar, köprü ve mezarların yapımında, cami ve evlerin dış cephe kaplamalarında, dekoratif amaçlı ürünlerde ve çeşitli hediyelik eşyalarda kullanılan tüfit yapıda sarı-beyaz renkli bir taş türü.
- Bayburt Tatlı Çorba: Ana malzemesi haşlanmış ve süzülmüş kuşburnu olmak üzere, un, şeker, aşurelik buğday, sarı ve siyah kuru üzüm, kuru incir, kayısı, erik, kuş üzümü ve karanfil ile yapılıp fındık veya ceviz ile servis edilen aşureye benzer bir tür tatlı çorba çeşidi.
|
Bayburt Yalancı Dolma |
Bayburt Yalancı Dolma: Tuzlu suda hafif haşlanmış lahana yapraklarının içine tereyağıyla kavrulmuş soğan, bulgur ve un karışımından oluşan iç harcının konularak sarılması, en altına önceden tuzlanmış ve taş fırında kurutulmuş kemikli et döşenen tencere içerisine bir kat dolma, bir kat tereyağlı soğanlı salça olacak şekilde dizilmesi ve haşlanarak pişirilmesi ile yapılan bir dolma yemeği türü.
- Aydıntepe Yeraltı Şehri: Tüf içerisinde, yüzeyden yaklaşık 2,5 metre derinde herhangi bir yapı malzemesi kullanılmadan ana kayaya oyulmuş galeriler, tonozlu odalar ve bu odaların açıldığı daha geniş mekanlardan oluşan yer altı şehri Bayburt'un Aydıntepe ilçesinde yer alır.
- Baksı Müzesi: Nitelikli bir çağdaş sanat koleksiyonu, geniş bir halk resimleri koleksiyonu ve yerel el sanatlarını yansıtan özgün örneklerin bir arada yer aldığı ve "özel müze" niteliği taşıyan Baksı Müzesi, eski ismi Baksı olan Bayraktar Köyü'nde Çoruh Vadisi'ne bakan bir tepenin üzerinde kuruludur.
Soru/Yorum Formu