Bartın ilinin meşhur şeyleri burada yazılanlarla sınırlı olmamak üzere kısaca şunlardan oluşur:
|
Bartın'ın meşhurları |
- Bartın Ağda Tatlısı: Çöven otu kökünün kaynatılmasıyla elde edilen suyun çırpılmasıyla oluşan köpük ile kristal şeker, limon tuzu ve su ile hazırlanan ve soğutulan şerbetin karıştırılmasıyla yapılan, beyaz renkte ve macun kıvamında bir tatlı türü.
- Bartın Beyaz Baklavası: İç harcı ceviz ve nişastadan oluşan ve hazırlığı tamamlanıp eşkenar dörtgen şeklinde kesilip bir gece kurumaya bırakılıp ertesi gün üzerine eritilmiş tereyağı gezdirildikten sonra fırında üzerinin kızarmasını önleyecek şekilde 2-3 saat pişirilerek hazırlanan baklava türü.
- Bartın İncir Dondurma Tatlısı: Küp küp doğranıp sıcak suda yumuşatılan kuru incirlerin başka bir kap içinde üzerine soğuk süt dökülüp tahta kaşık ile ezilmesi, incirin tadına göre bir miktar şeker eklenmesi ve buzdolabında yarım gün dinlendirilmesi ile yapılan bir tatlı türü.
- Bartın İşi Tel Kırma: Kumaş, kasnak, iğne ve madeni tel kullanılarak oda takımları, masa örtüleri, kırlentler, elbise, baş örtüsü, şal, mendil gibi eşya ve giysiler üzerine yapılan Türklere özgü orijinal ve güzel bir işleme sanatı.
- Bartın Kabak Burması Tatlısı: Nişasta ile açılan yufkanın içine balkabağı ve cevizden oluşan iç malzemesinin koyulup rulo yapılarak burma şekli verildikten ve spiral şeklinde tepsiye dizilip pişirildikten sonra üzerine şerbetinin dökülmesi ile hazırlanan bir tatlı türü.
- Bartın Tatlı Böreği: Önceden sac üzerinde kurutulmuş yufkaların ıslatılıp arasına ceviz içi ve şeker serpiştirilip üzerine tereyağı dökülüp fırında altı ve üstü kızarıncaya kadar pişirildikten sonra üzerine soğuk şerbet dökülerek hazırlanan bir tatlı türü.
- Bartın Pirinçli Mantısı: Un, yumurta ve tuzdan oluşan hamurun açılıp kare şeklinde kesilen parçalarına kıyma, pirinç, soğan, maydanoz, tuz ve karabiberden oluşan iç harcı konulup bohça şeklinde kapatıldıktan sonra tepsiye dizilip ocak üstünde altının ve üstünün sertleşinceye kadar kızartılması, kızartılan mantıların üzerine sıcak tavuk veya et suyu dökülüp kısık ateşte suyunu çekene kadar biraz daha pişirilmesiyle yapılan mantı türü.
- Kurucaşile Taş Sac: 150 yıllık bir geçmişe sahip olan ve geleneksel yöntemlerle çıkartılan taş kütlesinden kazma, çekiç, balta, pergel, balyoz, kalın çivi, murç vb. kullanılarak kesme, tıraşlama, şekillendirme, pürüzsüz hale getirme ve en sonunda da odun ateşinde fırınlama gibi aşamalardan geçilerek üretilen ve pişirme işlerinde kullanılan çeşitli çap ve kalınlarda disk şekilde taş türü.
- İnkumu Plajı: Kuzey tarafını Karadeniz'in, güney tarafını yemyeşil ormanlarıyla İnkumu Dağı'nın çevrelediği, ince kumu ve dalgalı deniziyle ünlü olan 3 km uzunluğundaki İnkumu Plajı Bartın Merkez'e 17 km uzaklıkta yer alır.
Soru/Yorum Formu