Erzurum ilinin meşhur şeyleri burada yazılanlarla sınırlı olmamak üzere kısaca şunlardan oluşur:
|
Erzurum'un meşhurları |
- Erzurum Civil Peyniri: Yağı alınan ve asitlendirilen yağsız sütün sıvı şirden mayası (rennet) ile mayalanması ve ısıtılması ile oluşan pıhtının karıştırılıp, yoğurulup askılara asılarak tel tel lifli bir yapı kazandırılmasıyla elde edilen yağsız veya az yağlı olan bir peynir türü.
- Erzurum Ehram Dokuma Kumaşı: İnce eğrilmiş koyun yününden düz yüzeyli mekikli dokuma ile elde edilen, dokuma esnasında veya sonrasında üzerine el ile nakışlar işlenen ve genellikle kahverengi, siyah, krem gibi yünün doğal renklerini alan bir kumaş ve bu kumaş ile yapılan uzun bir kadın dış örtüsü.
- Erzurum Kadayıf Dolması: Avuç içi büyüklüğünde serilmiş tel kadayıfın içine dövülmüş ceviz konulup, sarılıp dolma şekli verildikten sonra yumurtaya batırılarak kızgın yağda kızartılıp, şerbetlenerek hazırlanan bir tatlı çeşidi.
- Erzurum Küflü Civil Peyniri: Erzurum Civil peynirinin didilerek isteğe göre Lor peyniri ile birlikte kaplara basılıp suyunun uzaklaştırılması ve doğal olarak olgunlaştırılıp küflendirilmesiyle elde edilen ve yörede göğermiş peynir olarak da adlandırılan bir peynir türü.
|
Erzurum Mantısı |
Erzurum Mantısı (Hıngeli): Un, yumurta ve sudan oluşan hamurun yaklaşık 2 mm kalınlığında açılması, 4x4 cm büyüklüğünde kareler halinde kesilmesi, üzerine kıyma, soğan, tuz ve karabiberden oluşan iç harcından konularak üçgen şeklinde kapatılması ve haşlanarak pişirilmesi ile yapılan, servis edilirken üzerine yoğurt veya tereyağı, domates salçası, nane ve kırmızı biberden oluşan sos dökülen bir mantı türü.
- Erzurum Pekmezli Baklavası: İnce açılmış yufkaların arasına Antep fıstığı ve/veya ceviz içi serpilip dut pekmezi gezdirilmesiyle rulo şeklinde sarılarak hazırlanan ve dilimlenerek pişirilen şerbetli bir tatlı türü.
|
Erzurum Peynir Helvası |
Erzurum Peynir Helvası (Hores): Bakır tavada süt kaymağının eritilerek kaynatılması, üzerine un eklenip kavrulması, ateşten alındıktan sonra tel tel haline getirilmiş ve tuzlanmış Erzurum Civil peynirinin eklenmesi ve karıştırılarak peynirin erimesinin sağlanmasıyla yapılan kahverengi renkli tuzlu bir helva türü.
- Erzurum Su Böreği: Tepsiye döşenen haşlanmış yufka katmanları arasına bol civil peyniri ve maydanozdan oluşan peynir harcı serpiştirilip eritilmiş tereyağı gezdirildikten sonra en üst katmanına yumurta sürülüp fırında pişirilerek yapılan bir börek türü.
- Hınıs Fasulyesi: Uzun, dolgun, yuvarlak veya oval şekilli, beyaz renkli, çabuk pişen ve piştiğinde kabuk atmayan, kendine has lezzet ve aroması bulunan bir şeker fasulyesi türü.
- İspir Kaymağı: İspir'de yetişen ineklerin sütünün kaynatılması, köpürtülmesi, kaymak tabakasının oluşturulması, pişirilmesi ve kurutulması işlemlerinden geçirilerek elde edilen bal peteği görünümünde, gözenekli ve süngerimsi yapıda olan, dış kısmı sarımsı beyaz renkte, orta sertlikte ve kuru olan bir kaymak türü.
- İspir Kuru Fasulyesi: Parlak bej renkli olan, suda fazla şişen, erken pişen, pişince kabuk vermeyen, sindirimi kolay ve kendine has bir damak tadı olan, lezzeti sayesinde pişirilirken ete dahi ihtiyaç duyulmayabilen bir kuru fasulye türü.
- Karnavas Dut Pekmezi: Yalnızca organik çiftlik gübresi kullanılan doğal dut bahçelerinden elde edilen dutlara su dışında hiçbir katkı maddesi kullanılmadan çam odunu ateşinde tahta kaşıklarla karıştırılarak koyu bir kıvama ve iyi bir parlaklık düzeyine ulaşıncaya kadar muamele edilmesiyle üretilen kendine has aroması, hoş ve kesif bir kokusu, saydam ve koyu bir akışkanlığı olan lezzetli bir pekmez türü.
- Narman Şeker Fasulyesi: Yuvarlak-oval şekilli, beyaz renkli, şeker tane tipinde, çabuk pişen ve kendine özgü tatlımsı tada ve yüksek proteinli içeriğe sahip bulunan bir kuru fasulye türü.
- Oltu Cağ Kebabı: Tuzlanıp dinlendirilen koyun etinin ince kıyılmış kuru soğan ve karabiber ile terbiye edilmesi, uzun bir pişirme şişine geçirilip meyve veya meşe ağacı ile yakılmış ocakta odun ateşinde yatay olarak ve döndürülerek pişirilmesi ile hazırlanan ve piştikten sonra Cağ adı verilen kısa sunum şişlerine geçirilerek kesilmesi ile servis edilen bir kebap türü.
- Oltu Taşı: "Siyah Kehribar" olarak da adlandırılan, yeraltından çıkarıldığında çok yumuşak olan ve kolay işlenen, hava ile temas ettikçe sertleşen, kullandıkça parlayan, kolay kolay çatlamayan ve kırılmayan, genellikle siyah bazen de koyu kahverengi, gri ve yeşilimsi renklerde bulunan, çoğunlukla tespih, takı ve süs eşyaları yapımında kullanılan doğal bir taş türü.
- Çifte Minareli Medrese: Bir Selçuklu eseri olan ve Erzurum'un sembolü olarak kabul edilen Çifte Minerali Medrese'nin 13. yüzyıl sonlarında yaptırıldığı kabul edilir.
- Palandöken Kayak Merkezi: Erzurum'un güneyinde yer alan 3176 metre yüksekliğindeki Palandöken, 5 ay boyunca kayak yapmaya elverişli yapısı, kar kalitesi ve uzun pistleri ile Türkiye ve dünyanın en önemli kayak merkezlerindendir.
- Tortum Şelalesi: 21 metre genişlik ve 48 metre yüksekliğiyle Dünyanın en büyük şelalelerinden biri olan Tortum Şelalesi Erzurum'un Uzundere ilçesinde yer alır.
- Üç Kümbetler: 12-14. yüzyıllarda yapıldığı tahmin edilen Üç Kümbetler, Anadolu'da bulunan anıt mezarların en güzel örnekleri arasında yer alır ve en büyüğünün Emir Saltuk'a ait olduğu söylenir.
Soru/Yorum Formu