Kars ilinin meşhur şeyleri burada yazılanlarla sınırlı olmamak üzere kısaca şunlardan oluşur:
|
Kars'ın meşhurları |
- Kağızman Uzun Elması: Silindir şeklinde, yumurtadan daha uzun olup 10-12 cm boyunda, 5-6 cm eninde, alt ve üst kısımları beyaz, güneş gören orta kısımları kırmızı renkli, ince kabuklu ve oldukça tatlı olan ilginç bir elma türü. Ayrıca bazı üreticiler bu elmayı Ay Yıldız desenli olarak yetiştirir.
- Kars Balı: Kars'ın kendi coğrafyasına has bin bir çeşit bitki çiçeklerinin özütünden Boz Dağ Kafkas arılarının yaptığı bir bal olup fiziksel özellikleri itibariyle açık renkli, koyu kıvamlı ve bekleme süresince krem şeklinde katılaşabilen, aroması hafif olan, ağza alındığında çabucak eriyen, genizde çok az bir yanma hissi bırakan, tadı ve aroması ağızda uzun süre kalmayan hafif aromalı bir çiçek balı türü.
- Kars El Halısı: Madalyon kompozisyonundan oluşan, madalyon içinde stilize edilmiş bitki, kuş, ejderha, çengel, ok ve koç boynuzu gibi motifler içeren ve kırmızı, lacivert, yeşil, beyaz, sarı, kahve gibi renkler kullanılarak çift Türk düğümü ile elde dokunan; kalitesi 30x35, çözgüsü 4/3 yün, kalın atkısı 4/2 yün, ince atkısı 4/2 yün, ilmelik 3,5/2 yün, hav yüksekliği 5-7 mm ve dm²'deki ilme sayısı 1050 olan bir halı türü.
- Kars Kaşar Peyniri: Meradan gelen yağı alınmamış taze sütlerin (genellikle inek sütü bazen inek, koyun, keçi karışımı) peynir mayası ile mayalanması, peynir suyunun alınıp pıhtının süzülmesi ve baskıya alınması, ilk olgunlaşma evresini tamamlayan teleme denilen beyaz peynirin rendelenmesi, sonra 72-78 ˚C'deki tuzlu suda sakız kıvamı alıncaya değin 2-3 dakika haşlanması, haşlanan telemenin elde iyice yoğrulması, yuvarlak hale getirilip göbek bağlatarak kalıplara yerleştirilmesi, tuzlanıp dinlendirilmesi ve 30-40 gün olgunlaştırılmaya bırakılmasıyla "tazesinin", en az 3 ay olgunlaştırma süresi sonunda da "eskisinin" elde edildiği; tazesi beyazımsı renkli, hafif tuzlu, yavan ve süt tadını andıran, eskisinin dışı grimsi içi sarımsı krem renkli, sert, hafif tuzlu ve yoğun peynir aromalı olan bir kaşar peyniri türü.
- Kars Kaz Eti: Türkiye'de kaz yetiştiriciliğinin merkezi konumundaki Kars'ta, ilkbaharda yumurtadan çıktıktan sonra meralarda otlatılan, ekim ayından itibaren de sadece arpa ile beslenerek besiye çekilen kazlar, kışın kar yağışı sonrası kesilmeye başlanır ve lezzetli etleri tüketime hazır hale gelir.
- Kars Türk Çoban Köpeği: Bölgenin zorlu şartlarına uyumlu, koruma içgüdüsü gelişmiş, insan ve sürüleri çok iyi koruyan, akıllı, zeki, uyumlu, iri yapılı (ayı başlı), büyük ağızlı, güçlü çeneli, sarkık kulaklı, kirli sarı renkli, iri pençeli ve kuvvetli olan safkanlığı tescillenmiş ideal bir çoban köpeği türü.
- Sarıkamış Obsidyen Taşı: Sarıkamış'ta Allahuekber Dağları ile çevresindeki volkanik dağların patlaması ve aniden soğumasıyla oluşan volkanik kökenli bir cam türü olan Obsidyen, gümüş üzerine işlenerek küpe, kolye, yüzük ve bileklik gibi takılar ve tespihler yapmakta kullanılan ve siyah inci olarak da bilinen siyah renkli bir taş türüdür.
- Sümer Kars El Halısı: Halk dilinde "Hana" olarak da adlandırılan ahşap dokuma tezgahlarında renkli sıralı yün iplikler gerilerek çift Türk düğümü ile (bir dönem) dokunmuş olan; kalitesi 22x28, çözgüsü 4/3 yün, kalın atkısı 4/4 yün, ince atkısı 4/4 yün, ilmelik 2,5/2 yün, hav yüksekliği 10-14 mm ve dm²'deki ilme sayısı 616 olan bir el halısı türü.
- Ani Arkeolojik Alanı: Konut, dini ve askeri yapıları ile Hristiyan ve daha sonra Müslüman hanedanları tarafından yüzyıllar boyunca yerleşim ve ticaret merkezi olarak kullanılmış olan Ani, İpek Yolu üzerinde surlarla çevrili antik bir orta çağ kentidir.
- Sarıkamış Kış Turizmi Merkezi: Kayak sporu için ideal kristal kar çeşidine sahip olan, çevresindeki doğal güzellikleriyle kayak safarisine ve kızaklı gezilere uygun bulunan Sarıkamış Kış Turizmi Merkezi, altyapısıyla da Türkiye'nin en önemli kayak tesislerinden biridir.
- Sarıkamış Şehitleri: 1914 yılının 15-22 Aralık tarihleri arasında, Sarıkamış yakınındaki Allahuekber dağlarında, Kars'ı Ruslardan geri almak için başlatılan harekatta donarak şehit olan 60 bin asker her yıl düzenlenen etkinliklerle anılmaktadır. Mekanları Cennet olsun.
Soru/Yorum Formu