Kocaeli ilinin meşhur şeyleri burada yazılanlarla sınırlı olmamak üzere kısaca şunlardan oluşur:
|
Kocaeli'nin meşhurları |
- Eşme Ayvası: Mayhoş ve tatlı aroması, lezzeti ve tadı diğer bölgelerde yetişen ayvalardan farklı, meyve eti gevşek ve sulu, büyüklüğü orta-iri ve ortalama ağırlığı 300 gram olan ve renginden dolayı limon ayvası olarak da bilinen Eşme ayvası aynı zamanda ihracata dayanıklı olduğundan dünyaca da bilinen bir ayva türüdür.
|
Gebze Bayram Çöreği |
Gebze Bayram Çöreği: Hamuru için buğday ve çavdar unu, ekşi hamur mayası, yaş maya, margarin, beyaz toz şeker, tuz ve su; aroması için anason, tarçın, karanfil ve damla sakızı; üzeri içinde çörek otu, susam ve ceviz içi karışımı kullanılarak üretilen yaklaşık 20 cm uzunluğunda bir çörek türü.
- Hereke Yün ve İpek El Halıları: Dünyanın en ince ve değerli halıları olarak tanınan, zamanında hem Osmanlı hem de Avrupa saraylarını süsleyen, dokuma malzemesi olarak çok ince iplik ve ipeğin kullanıldığı, kaliteleri 60 ila 100, hav yükseklikleri 2 ila 4,5 mm, desimetrekaredeki ilme sayıları 3.600 ila 10.000 arasında değişiklik gösteren Hereke halılarını diğer halılardan ayıran ve uzun ömürlü olmasını sağlayan en önemli özellik "Türk düğümü" veya "Gördes düğümü" olarak da adlandırılan çift düğüm örme tekniğidir.
- İzmit Pişmaniyesi: İlk kez 1940 yılında Kandıra'da Mustafa Usta tarafından icat edilen; şeker, su, limon tozu, un ve bitkisel yağın bir kazanda pişirilmesinden sonra soğuyan karışımın bakır tepsilerde defalarca halka haline getirilip tel tel oluncaya kadar 5-6 kişi tarafından çekilmesiyle yapılan, çekim sırasında isteğe göre tereyağı, vanilya, kakao veya tahin ile farklı aromalar kazandırılan lifsi yapılı bir şekerleme türü.
- İzmit Simidi: Mayalı hamurun parçalara ayrılıp burgulu halka biçimi verilmesi ve pekmezli soğuk suya atıldıktan sonra susama batırılıp fırına verilmesiyle üretilen İzmit simidini diğer simitlerden farklı kılan özellikleri, üretilirken gevrek olmasına ve susamlarının uygun biçimde kızarmasına dikkat edilmesidir.
- Kandıra Bezi: Keten bitkisi liflerinden elde edilen, doğal rengi mat ve koyu renkte olan ince ve kalın iplerle, ketene pamuk veya ketene keten olarak Kandıra'ya özgü tezgahlarda bezayağı tekniği ile dokunarak yapılan; gömlek, pantolon, gecelik, masa örtüsü, çarşaf, mendil vb. üretiminde kullanılabilen dayanıklı bir bez ve dokuma türü.
|
Kandıra Karpuzu |
Kandıra Karpuzu: Latince tür ismi Citrullus Lanatus (Thunb.) Matsum. & Nakai olan, yerel tohumlar ve Crimson Sweet karpuz çeşidi tohumları kullanılarak üretilen, genellikle uzunumsu oval şekilli, ince kabuğu açık-koyu yeşil çizgili ve sulu meyve eti pembe tonlarında olan, kendine has tadı ve aroması bulunan ve meyve boyu en az 25 cm, meyve eni en az 15 cm ve meyve ağırlığı en az 8 kg olacak şekilde yetiştirilen bir karpuz türü.
- Kandıra Yoğurdu: Üçte iki oranında manda sütü ile üçte bir oranında inek sütünün karıştırılmasıyla özel şartlarda ve kaplarda mayalanarak üretilen koyu kıvamlı ve beyaz kaymaklı bir yoğurt türü.
- Karamürsel Sepeti: Kestane ağacının köklerinden çıkan ve yörede "şah" olarak adlandırılan dal ve filizlerin yarılıp çıtalar haline getirilmesinden sonra tekleme ve ikileme adı verilen tekniklerle elde örülmesiyle yapılan bir sepet türü.
- Kocaeli Sütlü Nuriye Tatlısı: Tereyağı, baklava yufkası, çekilmiş fındık, süt, şeker ve su ile yapılan, yörede yaşayan Nuriye adlı bir bayan tarafından keşfedilmiş olan ve bir tür sütlü baklavaya benzeyen bir tatlı türü.
|
Nüzhetiye Bebeği |
Nüzhetiye (Döşeme) Bebeği: Ten rengi pamuklu kumaşların dikilip doldurulmasıyla şekillenen bedene, çiçekli basma kumaştan dikilen gömlek, alt uçlarına kanaviçe tekniği ile üzüm deseni yapılmış etek ve esnek siyah kumaştan kesilip dikilmiş çorap giydirilmesi, pudra, allık ve boyalar kullanılarak yüzünün çizilmesi, yün ip ve keçe kullanılarak iğneleme tekniğiyle saçların dikilmesi ve iğne oyalı beyaz renkli başörtülerinin de örtülmesiyle hazır hale gelen ve her aşaması elde yapılan folklorik bir kadın süs bebeği türü.
- Yarımca Kirazı: Yöresel olarak Hacı Abdullah kirazı olarak adlandırılan, küçük bir ceviz büyüklüğünde iri taneleri, koyu bir rengi ve harika bir tadı olan "Napolyon" cinsi bir kiraz türü.
- Osman Hamdi Bey Evi ve Müzesi: Ünlü Kaplumbağa Terbiyecisi tablosunun yaratıcısı, büyük Türk müzecisi ve ressamı olan Osman Hamdi Bey (1842-1910)'in günümüzde müze olarak kullanılan Gebze'deki evinde Osman Hamdi Bey'in tabloları ve eşyaları sergilenmektedir.
- Pembe Kayalar: Antik Çağ'dan itibaren taş ocağı olarak kullanılan Kandıra'daki Pembe Kayalar, Osmanlı Döneminde de kesilip denizden İstanbul'a taşınmış ve mimaride kullanılmışlardır. İlginç jeolojik yapısıyla suyun içinde yumuşak olan pembe kayalar çıkarıldıktan sonra sertleşmektedir.
- Serindere Kanyonu: Yükseklikleri 10 ile 20 metre arasında değişen ve 6 adet şelalesi bulunan Başiskele'deki Serindere Kanyonu, Kocaeli'nin ve aynı zamanda bölgenin en zorlu kanyonu olarak bilinir.
Soru/Yorum Formu