Sinop ilinin meşhur şeyleri burada yazılanlarla sınırlı olmamak üzere kısaca şunlardan oluşur:
|
Sinop'un meşhur şeyleri |
- Ayancık Göynek Yakası: Ayancık Göynek Yakası, pamuğa pamuk dokuma kumaşlardan veya Ayancık'ta yetiştirilip ip haline getirilen saf keten bitkisinden veya bunun pamuk ile karışımından yapılan Ayancık Keten Bezinden dikilen göyneklerin yaka üzerine kasnak vb. germe araçları kullanmadan yapılan işlemelerdir.
- Ayancık Keten Bezi: Ayancık Keteni, keten bitkisinden elde edilen ip ile yerel tezgahlarda dokunarak yapılan bir bez çeşididir.
- Boyabat ve Durağan Çemberi: Çember, yörede baş örtüsü olarak kullanılan, kenarları bordo renkli şeritlerle çevrili, ortası renkli ipliklerle işlenmiş motiflerle bezeli olan yaklaşık 1 m2 büyüklüğündeki pamuklu ince bir dokumaya verilen addır.
- Boyabat Gazidere Domatesi: Kendine has girintili çıkıntılı şekli, kekremsi aroması ve lezzeti olan, pembe-kırmızı renkli, ince kabuklu Boyabat Gazidere Domatesi halk arasında "çirkin domates" olarak da adlandırılır ve aynı tohumla 150 yılı aşkın bir süredir yetiştirilmektedir.
- Boyabat Sırık Kebabı: En az altı aylık Karayaka ırkı kuzusunun kesilmesi, derisi yüzüldükten sonra iç organlarının çıkarılıp içinin temizlenmesi, iyice tuzlandıktan sonra içinden uzun bir sırık geçirilip odun ateşi karşısında döndürülerek yavaş yavaş pişirilmesiyle yapılan kebap türü.
- Durağan Mahraması: İnce ve uzun olan, farklı renklerde pamuk ipliği kullanılarak dokunan ve renkli motiflerle süslenen, eskiden havlu veya bel kuşağı olarak kullanılan ve yörede "uzun mendil" olarak da adlandırılan yaklaşık 50-55 cm eninde, 1-1,5 m uzunluğunda olan bir el dokuması türü.
- Gemi Maketçiliği: 1950'li yıllarda Sinop Cezaevinde yatan iki mahkum tarafından başlatılan ve mahkumların cezaevinden çıktıktan sonra da Sinop'ta kalarak bu sanatı devam ettirmeleri ve yanlarında çalışan çıraklara öğretmeleri neticesinde il merkezinde hızla yayılan el sanatı.
|
Sinop Kestane Balı |
Sinop Kestane Balı: Doğal yayılış alanında bulunan kestane çiçeklerinden ve kentsel yerleşimden uzak ormanlık alanlarda elde edilen, rengi açık kırmızı kahverengiden koyu kırmızı kahverengiye kadar değişebilen, akışkanlığı ağır, yoğunluğu kremsi yumuşaklıkta olan, ağza alındığında genizde yanma hissi bırakmayan, hızlı eriyen, keskin, acı, kalıcı aroma tadında ve odunsu, bitkisel kokulu olan bir bal türü.
- Sinop Mantısı: Klasik mantıdan daha büyük olan ve farklı katlanan, cevizli ve yoğurtlu olarak servis edilebilen yöresel bir mantı türü.
- Sinop Nokulu: Un, yumurta, kuru maya, tuz ve sudan oluşan hamurun oklava ile açılması, açılan yufkaya sıvı yağ sürülmesi, üzerine dana kıyma, rendelenmiş soğan, tuz ve karabiber veya öğütülmüş ceviz, kuru üzüm ve toz şekerden oluşan iç harçlardan birinin konulması, rulo şeklinde oklavaya sarılması, oklavadan çıkarılıp tepsiye sarmal şekilde dizilmesi ve üzerine yumurta sarısı sürülüp fırında pişirilmesiyle yapılan üzümlü-cevizli ve kıymalı olmak üzere iki çeşitte üretilen hamur işi türü.
- Hamsilos Tabiat Parkı: Hamsilos Tabiat Parkı; Hamsilos Koyu ile Akliman Koyu gibi eşsiz güzellikteki iki doğal limanı, bataklık-kumul-deniz ve ormanlık alanları ile zengin biyoçeşitliliği bir arada barındıran bir doğa harikası ve birinci derece doğal sit alanı olup il Merkezine uzaklığı 14 km'dir.
- İnceburun Deniz Feneri: 1863 yılında yapılan İnceburun feneri, Türkiye'nin en kuzey noktasında yer alır.
- Tarihi Sinop Cezaevi Müzesi: Üç yanı denizle çevrili olan ve Helenistik dönemde yapılan bir kale içinde yer alan Tarihi Sinop Kapalı Cezaevi, 1999 yılında kapatılarak müzeye çevrilmiştir.
Soru/Yorum Formu