Samsun ilinin meşhur şeyleri burada yazılanlarla sınırlı olmamak üzere kısaca şunlardan oluşur:
|
Samsun'un meşhur şeyleri |
- Bafra Kaymaklı Lokum: Şeker, mısır nişastası, limon tuzu ve su ile elde edilen karışımın bakır kazanda pişirilip soğutulması, merdane ile açılıp içine Kızılırmak Deltasında yetiştirilen mandaların sütünden elde edilen ve yüksek yağ içeriğine sahip olan kaymağın konulması ve silindirik şekil verilerek kapatılması ile yapılan bir lokum türü.
- Bafra Nokulu: Un, maya, yoğurt, sıvı yağ, sirke, şeker, tuz ve sudan oluşan hamurun açılması, tereyağı ve sıvı yağ karışımı sürülmesi, üzerine öğütülmüş ceviz içi, kuru sarı üzüm ve şekerden oluşan iç harcının serpilmesi, rulo haline getirilip 10 cm aralıklarla kesilmesi ve üzerine şeker, sıvı yağ ve yumurtadan oluşan bulamacın sürülerek fırında pişirilmesiyle yapılan hamur işi türü.
- Bafra Pidesi: Un, yaş maya, tuz ve sudan oluşan hamurun yoğrulması, 3-4 cm eninde ve 70-75 cm uzunluğunda kano şeklinde açılması, üzerine kavrulmuş dana kıyma ve ince kıyılmış soğan, tuz ve karabiberden oluşan iç harcının konulması ve kenarlardan katlanarak kapatılıp taş fırında pişirilmesi ile yapılan, servis edilirken de üzerine tereyağı parçaları konulan, hamuru ağızda baklava gibi dağılan, üstü kapalı, ince ve uzun olan gevrek bir pide türü.
- Bafra Zembili (el sanatı): Kızılırmak Deltasında yetişen ince uzun yapraklı bir çeşit çayır otu olan kındıra ile mısır somağını dış etkilerden koruyan mısır yeleğinin birlikte hasır gibi örülmesi ile yapılan ve çanta, sepet, torba, şapka, çeşitli süs ve hediyelik eşyaların üretildiği el sanatı türü.
- Çakallı Menemeni: Tereyağında kavrulmuş domateslerle (kabuğu soyulmuş) az miktar yeşil bibere, kaşar peyniri, pastırma ve çırpılmış yumurta eklenmesiyle yapılan bir menemen türü.
|
Çarşamba Kıvratması |
Çarşamba Kıvratması: Buğday unu, karbonat, yoğurt, yumurta, sıvıyağ ve sudan oluşan hamurun nişasta ile açılması, üzerine ceviz içi, fındık içi ve şeker karışımından oluşan iç harcının konulması, oklavaya rulo şeklinde sarıldıktan sonra küçük lokmalar halinde kesilmesi ve üzerine eritilmiş tereyağı dökülüp fırında pişirilmesiyle yapılan bir hamur işi türü.
- Çarşamba Pidesi: Un, maya, tuz, şeker ve su karışımından oluşan hamurun yoğrulması, 65-70 cm uzunluğunda 10-12 cm genişliğinde kano şeklinde açılması, kıyma, soğan, karabiber ve tuzdan oluşan iç harcının konulması, yanlardan ortada birleşecek şekilde kapatıldıktan sonra taş fırında pişirilmesi ile yapılan ve servis edilirken üzerine tereyağı sürülen bir pide türü.
|
Sekiz Köşe Kasket |
Çarşamba Sekiz Köşe Kasketi: Genellikle balık sırtı kumaştan el işçiliği ile üretilen, ön tarafında hafiften bir siperliği ve çevresinde sekiz köşesi bulunan geleneksel bir erkek şapkası olup her bir köşesi bir insan özelliğini simgeler: 1. Cömertlik 2. Mertlik 3. Dürüstlük 4. Yiğitlik 5. Çalışkanlık 6. Misafirperverlik 7. Alçakgönüllülük 8. Vatanperverlik.
- Çarşamba Yumurta Topuklu Ayakkabısı: Çarşamba ayakkabısı olarak da bilinen yumurta topuklu ayakkabı, tek parça dana veya keçi derisinden tamamen el işçiliği ile üretilen, yüksek topuklu (35 mm) ve bağcıksız olan uzun ve sivri uçlu bir tür erkek ayakkabısıdır.
- Nebiyan Kestanesi: 19 Mayıs İlçesi Nebiyan Dağı ve Havzasında doğal olarak yetişen ve yetiştirilen bir kestane türü.
- Samsun Kaz Tiridi: Bir adet bütün kazın ateş karşısında döndürülerek pişirilmesi, kaz pişerken akan yağların (tiridin) bir tavada toplanması, didiklenen kaz etlerinin hazırlanan bulgur pilavı üzerine konulması ve biriktirilen kaz yağı ile ıslatılmış yufka ekmeklerin de eklenmesiyle yemeye hazır hale gelen bir yemek türü.
- Samsun Simidi: Hamuru yarı sert ve az mayalı olan, üzüm, dut, elma veya armut pekmezi ile muamele edilerek yapılan her tarafı bol susamlı olan bir simit türü.
- Terme Pidesi: Yöresel malzemeler kullanılarak hazırlanan, iç malzemesi bolca konularak meşe odunu ateşiyle kızdırılmış kara fırınlarda pişirilen; kuşbaşılı, kıymalı, çökelekli, kaşar peynirli, sucuklu, pastırmalı ve karışık gibi çeşitleri bulunan üstü açık bir pide türü.
- Tütün: Samsun ve ilçesi Bafra, Osmanlı'dan bu yana Türkiye'de tütün üretiminin en önemli kentlerinden olmuştur. Ayrıca Samsun ve Bafra adında sigara markaları da mevcuttur.
- Vezirköprü Oymaağaç Oğlak Kebabı: Vezirköprü ilçesinin Oymaağaç köyünde, Mayıs ve Kasım ayları arasındaki oğlakların (keçi yavrusu) kesildikten ve bütün olarak sırığa geçirildikten sonra kızgın ocak karşısında çevrilerek kızartılmasıyla yapılan bir kebap türü.
- Vezirköprü Semaveri: Vezirköprü Semaveri, kalaylı teneke, galvaniz sac, krom-nikel ve bakır ham maddeleri kullanılarak yassı formda üretilen, odun kömürü ya da çalı çırpı ateşi ile su ısıtılarak çay demlenen musluklu bir semaver türüdür.
- Vezirköprü Susuz Bezi: Vezirköprü Susuz Bezi, düz dokuma tekniği ile pamuk ipliğinden motifli olarak dokunan geçmişten günümüze peşkir, örtü, çember, içlik ve donlarda kullanılan bir tür el dokumasıdır.
- Vezirköprü Tahtaköprü Kilimi: Koyun yününden ve keçi kılından üretilen ipliklerin kendi renginde veya kök boyalardan elde edilen renklerle renklendirilmesiyle genellikle dikine hatların arasına boynuz ve çengel desenleri veya Türkmen kilimlerinde bulunan eli belinde, çengel, boynuz ve saç örgüsü desenleriyle dokuma tezgahlarında el yordamıyla dokunan kilim türü.
- Yakakent Mantısı: Un, yumurta, su ve tuzdan oluşan hamurun açılması ve küçük kareler şeklinde kesilmesi, karelerin üzerine fındık büyüklüğünde dana kıyma, soğan, karabiber ve tuzdan oluşan iç harcın konulması, muska şeklinde kapatılması ve haşlanarak pişirilmesiyle yapılan ve üzerine sarımsaklı yoğurt veya dövülmüş ceviz eklenerek iki şekilde servis edilen bir mantı türü.
- Bandırma Gemi Müzesi: 19 Mayıs 1919'da Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını Samsun'a getiren Bandırma Gemisi halen Samsun'da demirlidir.
- Havza ve Ladik Kaplıcaları: Termal turizmde, Havza ve Ladik Hamamayağı kaplıcalarından yılda yaklaşık 200.000 kişi yararlanmaktadır.
Soru/Yorum Formu