Sakarya ilinin meşhur şeyleri burada yazılanlarla sınırlı olmamak üzere kısaca şunlardan oluşur:
|
Sakarya'nın meşhur şeyleri |
- Adapazarı Beyaz Kestane Kabağı: Adapazarı Beyaz Kestane Kabağı, Cucurbitaceae familyası, Cucurbita cinsi ve maxima varyetesine ait kışlık kestane kabağı sınıfı içinde yer alan, hafif basık ve çok dilimli, meyve kabuk rengi parlak koyu beyazımsı gri ve meyve eti turuncu renkli olan ve sıklıkla kabak tatlısında kullanılan lezzetli bir kabak türü.
- Adapazarı Dartılı Keşkek: Sütün üzerinden alınan yağlı katmanın rengi kırmızı dönünceye ve kıvamı koyulaşıncaya kadar kaynatılmasıyla elde edilen dartının hazırlanması, bir bütün tavuğun haşlanması, tavuk çıkarıldıktan sonra geri kalan suyunda aşurelik buğdayın haşlanması, haşlanan buğdaylara didiklenmiş tavuk etinin eklenerek bir süre daha koyulaşana kadar kaynatılması, tahta kaşıkla iyice ezilmesi ve tabağa alınması ve üzerine eritilmiş tereyağı, dartı, kırmızı ve karabiberden oluşan sosun dökülmesi ile hazır hale gelen bir keşkek türü.
- Adapazarı Islama Köftesi: Dana kemik et suyu, kırmızı toz biber ve sıvı yağ ile soslanmış dilim halindeki bayat kara fırın ekmeklerinin hafif kızartılması ve üzerine dana kıyma, rendelenmiş soğan, bayat ekmek, kimyon, karabiber, kırmızı toz biber ve tuzdan oluşan ve ızgarada kızartılan köftelerin konulmasıyla hazırlanan ve hafif közlenmiş domates ve biberle servis edilen bir köfte türü.
- Adapazarı Kabak Tatlısı: Kabuğu soyulmuş Adapazarı Beyaz Kestane Kabağı dilimlerinin şekere yatırılması, ertesi gün içme suyu ilave edilerek 30 dakika kadar pişirilmesi ve pişerken üzerine bir miktar daha şeker serpilmesi ve 2-3 adet karanfil eklenmesiyle yapılan, isteğe göre birde fırınlama işlemine tabi tutulan ve kaymaklı, cevizli, tahinli veya sade olarak servis edilen bir kabak tatlısı türü.
- Geyve Ayvası: Başlıca çeşitleri Eşme, Ekmek ve Limon ayvası olan, Rosales takımı, Rosaceae familyası, Pomoideae alt familyasının Cydonia cinsi içinde yer alan, iri, yuvarlak ve oval şekilli, parlak sarı renkli, meyve eti sert, sulu ve lezzetli olan, tadındaki şeker/asit oranı dengesi sayesinde boğuculuk ve tıkanıklık hissi vermeyen ve kolay yenen bir ayva türüdür. Ayrıca ayva üretiminde Dünya'da Türkiye, Türkiye'de Sakarya, Sakarya'da da Geyve ilçesi birinci sıradadır.
- Kocaali Hurma Kurusu: Trabzon hurması, cennet hurması, cennet meyvesi ve Akdeniz hurması gibi adlarla da bilinen, Latince tür adı Diospyros kaki L. olan turuncu renkli tam olgunlaşmamış Fuyu ve Hachıya çeşidi Trabzon hurması meyvelerinin kabuklarının soyulup kurutulmasıyla üretilen, koyu kahverengi renkli, yüzey yapısı buruşuk ve unsu görünümlü, içi jöle kıvamında ve tatlı olan bir kurutulmuş meyve türü.
- Pamukova Ceviz Ezmesi: Su, şeker ve limon tuzundan hazırlanan şerbetin içerisine iri öğütülmüş ceviz içi ve irmiğin eşit oranlarda eklenip kavrularak pişirilmesiyle elde edilen, rengi kahverengi ve tonlarında, kıvamlı ve homojen olmayan yapıda olan tatlı bir ezme türü.
- Pamukova Kavunu: Latince tür adı Cucumis melo L. olan, ince ve sarı renkli kabuğu üzerinde yeşil renkli dikey dilim çizgileri bulunan, yeşilimsi-beyaz/açık-sarı renkli meyve eti sulu ve tatlı olan, kendine has aroması ve kokusu bulunan ve bölgede "kokulu kavun" olarak da bilinen, orta büyüklükte, yuvarlak ve kısmen oval yapılı ve bol çekirdekli bir kavun türü.
- Sakarya Abhaz (Abaza) Peyniri: Sütün kaynatılıp soğutulmasından sonra 40 °C derecede yoğurt ilave edilmesi, ardından 5 °C derece daha soğutularak doğal şirden peynir mayası eklenmesi ve mayalandırma ve baskılama işlemlerinden sonra iki kez peynir altı suyunda haşlanması ile üretilen, kaşar peyniri ile dil peyniri arasında özelliklere sahip olan ve genellikle saç örgüsü gibi örülerek şekillendirilen bir peynir türü.
- Sakarya Süpürgesi: Latince adı Sorghum vulgare var. technicum olan, yörede "Süpürge Otu" veya "Süpürge Teli" olarak da bilinen ve Sakarya tarlalarında yaygın olarak yetiştirilen "Süpürge Darısı" bitkisinin kopmaya ve kırılmaya dayanıklı olan salkım dallarının, yörede yetişmiş ustalar tarafından yöreye has bir şekilde işlenmesi ile yapılan ve ev temizliğinde kullanılan bir ot süpürgesi türüdür.
- Taraklı Uğut Tatlısı: Taraklı ilçesi genelinde üretilen, buğdayın çimlendirilmesi, taş dibekte dövülerek özsuyunun alınması ve bir miktar su ve un eklenip kıvamı ve rengi koyulaşıncaya kadar kazanlarda kaynatılması ile elde edilen, herhangi bir şeker veya katkı maddesi katılmadan yapılan, kahverengi renkli ve marmelat kıvamında olan bir tatlı türü.
- Taraklı Şimşir Kaşık: Taraklı ilçesindeki köy halkının 20 yıl öncesine kadar ekmek kapısı olan şimşir kaşık, sert şimşir ağacı kerestesinin keser, eğdi, kazıma bıçağı gibi aletlerle ve el yordamıyla yontulması ve çeşitli renkli desenlerle süslenmesiyle yapılan doğal bir ahşap kaşık türüdür.
- Taraklı Şimşir Tarak: Odunu dayanıklı beyaz renkli olan şimşir ağacının gövdesinden seçilen parçaların şekillendirilmesi, testere ile tarak dişlerinin oluşturulması, yüzeyi ve dişlerinin törpü, eğe ve zımpara ile düzeltilip sivriltilmesi, üzerine havya ile yakılarak desenler çizilmesi, güneşte kurutulması, isteğe göre boyanması veya boyalarla desenler oluşturulması ve son olarak bezir yağı ve çam sakızı karışımından oluşan cilanın sürülmesiyle hazır hale gelen doğal, ahşap ve el yapımı olan bir tarak türü.
- Akyazı Kuzuluk Kaplıcaları: Kuzuluk Kaplıcaları, Sakarya'nın Akyazı ilçesinde yer alan, çeşitli romatizmal, yumuşak doku ve eklem hastalıklarında tedavi özellikleri olan bir şifalı yeraltı sıcak su kaynağıdır.
- Justinianus Köprüsü: Bizans İmparatoru Justinianus tarafından MS 558-560 yıllarında yaptırılan taş köprü, 365 metre uzunluğunda, 9,85 metre genişliğindedir ve toplam 12 kemere sahiptir.
Soru/Yorum Formu