Rize ilinin meşhur şeyleri burada yazılanlarla sınırlı olmamak üzere kısaca şunlardan oluşur:
|
Rize'nin meşhurları |
- Anzer ve Ayder Balları: Dünyada eşine az rastlanan zengin bir kır çiçeği bitki örtüsüne sahip olan İkizdere'nin yüksek rakımlı Anzer ve Ayder yaylalarında Kafkas ve Kafkas melezi ırkı arılar tarafından üretilen ballar dünyaca da bilinir.
- Çayeli Kuru Fasulye Yemeği: Birinci sınıf, beyaz renkli, yuvarlak şekilli ve büyük taneli olan şeker fasulyesi, 3-4 yaşlarında dana veya tosunun but kısmından alınmış, sinirsiz ve yağsız kuşbaşı et, süzülmüş ve içinde tortu olmayan tereyağı, kuru soğan, domates salçası ve tuz kullanılarak yapılan bir kuru fasulye yemeği.
- Derepazarı Pidesi: Yapımında katkısız tereyağı ve doğal kaynak suyu kullanılan, kara fırınlarda pişirilen, tadının değişmemesi için kesilmeden servis edilen Derepazarı Pidesi, peynirli (kolot peynirli, isteğe göre yumurtalı), açık ve kapalı kıymalı (dana kıyma, soğan, sarımsak, çarliston biber, maydanoz, karabiber ve pul biber ve tuz karışımı), kavurmalı (kavurma: önceden pişirilmiş kuşbaşı et ve iç yağı karışımı) sade ve karışık pide olmak üzere altı çeşitte ve genellikle yuvarlak şekilde yapılır.
- Hemşin Çorabı: Koyunyünü ve keçi kılından yapılan ve soğan kabuğu, ceviz kabuğu, kırmızılahana ve çay gibi bitkilerle renklendirilen ipliklerin 5 adet şiş ile elde örülmesiyle üretilen ve örülürken farklı farklı renklerde geleneksel Anadolu motifleri ve doğadaki unsurlardan oluşan desenler işlenen bir tür örme kışlık çorap türü.
- Hamsili Pilav: Kılçıkları ayıklanmış hamsi, pirinç, soğan, dolmalık çam fıstığı, kuş üzümü, karabiber, nane ve tarçın ile yapılan bir pilav türü.
- Rize Baston Ekmek: Bileşiminde hiçbir kimyasal madde içermeyen ve yapımında buğday unu, su, tuz ve yaş maya kullanılan uzun ve silindirik yapılı Rize Baston Ekmeği diğer standart ekmeklere nazaran daha kabukludur ve farklı bir lezzete sahiptir.
- Rize Bezi (Feretiko): Atkısı ve çözgüsü Rize'de yetişen kendir bitkisinin liflerinden yapılan kendir ipliği veya atkısı pamuk çözgüsü kendir ipliği olarak el dokuma tezgahlarında desenli olarak da dokunabilen bir dokuma türü.
- Rize Çayı: Keyif verici ve dinlendirici özelliğinin yanı sıra Türk kahvaltı sofralarının baş tacı olan ve ülkemizde en çok tüketilen içecek türü olan çayın üretim ve yetiştirme alanlarının % 60'ı Rize ili sınırları içerisinde bulunur ve Rize'de yetişen çay bitkisi çeşidi, Rize'nin jeolojik ve iklimsel koşulları, çayın yetiştirilme, hasat ve işleme teknikleri de Rize Çayına kendine özgü bir nitelik kazandırır.
- Rize Enişte Lokumu: Buğday unu, toz şeker, tereyağı, kabartma tozu, yumurta, limon ve su kullanılarak yapılan yaklaşık 15 cm uzunluğunda, 2 cm kalınlığında ve altın kahverengi renkte olan, üst tarafında enine çizikler bulunan ve çoğunlukla düğün gibi özel günlerde tüketilen bir kurabiye türü.
- Rize Kavurması: Doğal ortamda ve bölgenin endemik bitki örtüsünde otlayan yerli büyükbaş hayvanların etlerinin ve yağlarının kuşbaşı doğranmasından sonra içerisine sadece tuz eklenerek bakır kazanlarda ve odun ateşinde 6-8 saat demlenerek uzun süre pişirilmesiyle yapılan bir et kavurması türü.
- Rize Muhlaması: Tereyağı, mısır unu ve tuzun bakır sahanda kavrulması, üzerine bir miktar su eklenip muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilmesi, muhallebi kıvamına ulaştığında yüzeyine yörede "koleti peyniri" olarak adlandırılan ve ince ince tellendirilerek önceden hazırlanan kolot peynirinin döşenmesi ve karıştırmadan eriyene dek kısa bir süre pişirilmesi ile yapılan uzayan peynirli bir yemek (veya kahvaltılık) türü.
- Rize Pepeçurası: Latince adı Vitis Vinifera Labrusca olan kokulu Isabella çeşidi siyah taze üzümlerden elde edilen üzüm şırası, mısır ve buğday unu, mısır nişastası, toz şeker ve sudan oluşan karışımın muhallebi kıvamına gelinceye değin pişirilmesiyle yapılan koyu kıvamlı ve mor renkli bir tatlı türü.
- Rize Simidi: Un, maya, tuz, su ve Isabella çeşidi kokulu siyah üzüm pekmezi kullanılarak ve haşlandıktan sonra fırınlanarak yapılan susamsız bir simit çeşidi.
- Anzer ve Ayder Yaylaları: Kırklardağı eteklerinde yer alan ve bir yayla merkezi niteliği taşıyan 2105 rakımlı Anzer Yaylası İkizdere ilçesinden 85 km uzaklıktadır. 1350 m rakıma sahip olan Ayder Yaylası ise Kaçkar Dağlarına kuzey yönünden yapılan tırmanışların başlangıç noktasıdır.
- Fırtına Deresi ve Vadisi: Rize'nin Ardeşen ilçesinin yaklaşık 2 km batısında yer alan, çay bahçeleri içerisinden geçen ve üzerindeki kemer köprülerle süslü olan 57 km uzunluğundaki Fırtına deresi raftinge elverişli parkurlara da sahiptir.
- Rize-Kaçkar Sıradağları: Rize ve Hopa arasında yer alan, yıl boyunca gözlenebilen keskin buzulları, masmavi gölleri, yeşilin her tonuna sahip ormanları, coşkulu dereleri, bin bir çeşit bitkileri ve hayvanları ile doğal park görünümünde olan ve her yıl yüzlerce dağcı tarafından ziyaret edilen Kaçkar dağlarının en yüksek tepesi ise Kavron (3932 m)'dur.
Soru/Yorum Formu