Osmaniye ilinin meşhur şeyleri burada yazılanlarla sınırlı olmamak üzere kısaca şunlardan oluşur:
|
Osmaniye'nin meşhur şeyleri |
- Ahşap Oymacılığı: Karatepe ve civarı köylerde, aileler el işçiliği ile ahşaptan kaşık, çatal ve çeşitli süs eşyaları ve Çam Bardağı yapmaktadırlar.
- Bayram Kömbesi: Ramazan Bayramlarında ikram edilmek için yapıldığından "Bayram Kömbesi" olarak adlandırılan, tatlı ve baharatlı bir çörek türü.
- Kadirli Turpu: Türkiye'deki turp üretiminin yüzde 70’inin yapıldığı Kadirli ilçesinde yetiştirilen, dış kabuk rengi parlak kırmızı, iç rengi beyaz, yuvarlak yumruları ortalama 150-200 g ağırlığında ve tat ve aroması diğer turplardan farklı olarak yenilirken rahatsız etmeyecek derecede hafif acı olan gevrek bir turp türü.
- Karatepe Kilimi: Doğal boya atölyesi, dört boya fırını ve bir dokuma atölyesi bulunan Karatepe de, Anadolu Türk Obalarının yüzyıllardır dokuduğu geleneksel motifler ve bitkilerden elde edilen renkler esas alınarak yaklaşık yüz tezgahta ilikli dokuma tekniğiyle ve koyun yünü ipliklerle dokunan, çözgü ipinin gergin olarak dokunması ve kirkitin sert vurulması sayesinde de kolay kolay kir ve toz tutmayan bir kilim türü.
- Osmaniye Yer Fıstığı: Tamamına yakın kısmını NC-7 çeşidinden üretilen fıstık türüdür. Ayrıca yapılan değerlendirmelere göre Türkiye’de üretilen yerfıstığının %40,4'ü Osmaniye'den karşılanmasına rağmen, %90'ına yakın kısmı Osmaniye'den pazarlanmaktadır.
- Sac Kömbesi: Kömbe, bakır sini içerisinde, üzerine sac örtülerek köz üzerinde pişirilen ve böreğe benzeyen kıymalı bir hamur işidir.
- Ala Cami: Geç Roma döneminde bazilika olarak yapılıp 1489-1490'da Dulkadiroğulları'nın camiye dönüştürdüğü 1800 yıllık Ala Cami Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde yer alır.
- Karatepe - Aslantaş Açık Hava Müzesi: Türkiye'nin ilk Açık Hava Müzesi olan, Karatepe - Aslantaş Açık Hava Müzesi, 1958 yılında Türkiye'nin 2. en büyük milli parkı olarak ilan edilmiştir. Mili parkta Geç Hitit devrine ait eserler, yerleşme ve kale kalıntıları bulunur.
- Kastabala Antik Kenti: Osmaniye'nin Cevdetiye Beldesindeki 2 bin yıllık geçmişe sahip olan Kastabala Antik Kenti'nde bir de Ortaçağ kalesi yer alır.
- Kırmıtlı Kuş Cenneti: Kastabala Vadisinde bulunan kuş alanında bugüne kadar tespit edilmiş yaklaşık 250 kuş türü bulunur. Önemli türlerden bazıları Gece Balıkçılı, Yalıçapkını, Alaca Yalıçapkını ve İzmir Yalıdır.
Soru/Yorum Formu