Zonguldak ilinin meşhur şeyleri burada yazılanlarla sınırlı olmamak üzere kısaca şunlardan oluşur:
|
Zonguldak'ın meşhurları |
- Çaycuma Manda Yoğurdu: Yılın 11 ayı yeşil kalabilen meralarda otlayarak doğal yollardan beslenen mandaların sütlerinin Streptococcus thermophilus ve Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus'un simbiyotik kültürlerinin yer aldığı ve doğal flora içeren daha önce üretilmiş yoğurtlar veya hazır kültür mayaları ile mayalanmasıyla elde edilen yağ oranı %6-8, protein oranı %4,2-4,6 ve yoğunluğu 1,027-1,040 arasında olan bir yoğurt türü.
- Devrek Bastonu: Genellikle bölgede yetişen kızılcık ağaçlarından yerel üretim teknikleriyle üretilen, elde tutulan sap kısmı klasik, topuz veya kartal başı, at başı gibi çeşitli hayvan figürleriyle yapılan, uzun gövde kısmı baklava desenli, burmalı ve yılanlı oymalar ve tel ve sedef kakma ile çeşitli motif ve çiçek desenleriyle süslenen el işçiliği yüksek bir baston türü.
- Devrek Beyaz Baklavası: Özel amaçlı buğday unu, yumurta, ev yapımı eşelek sirkesi, tuz, sıvıyağ ve sudan oluşan hamurun buğday nişastası ile ince yufkalar halinde açılması, açılan yufkaların tepsiye konulması esnasında onuncu, yirminci, otuzuncu ve kırkıncı katlarda ceviz içi serpilmesi, elliüçüncü katta hafifçe yağlanıp ellibeşinci katta üzerine eritilmiş sadeyağ dökülmesi, özgün bir pişirme yöntemiyle üzeri kızartılmadan pişirilmesi ve üzerine sıcak şerbet dökülmesi ile yapılan 55 katlı beyaz renkli bir baklava türü.
- Devrek Kömeci (hamur işi): Yerel buğdaydan öğütülmüş esmer un ile yörede "has un" adı verilen sert buğday unu karışımı, yumurta, süt, tuz ve sudan oluşan hamurun yoğrulup yufkalar halinde açılması, zeytinyağı ile yağlanıp üzerine ceviz içi serpilip rulo halinde sarılması, ruloların bir tepsiye sarmal oluşturacak şekilde yerleştirilmesi, üzerine yumurta sarısı sürülüp çörek otu ve susam serpildikten sonra fırında pişirilmesiyle yapılan bir hamur işi türü.
- Devrek Simidi: Yağ eklenmeyen hamuruna, şekil verildikten sonra dut pekmezine daldırılıp, susamlanıp odun ateşinde pişirilmesiyle yapılan normal simitlere göre biraz daha kalın ve açık renkli olan bir simit türü.
- Karadeniz Ereğli Osmanlı Çileği: Osmanlı çeşidi çilekten elde edilen, küçük ve orta irilikteki meyvelerinin güneş gören tarafları açık pembe veya pembe, diğer kısımları krem renginde, meyve eti beyaz ve çok açık krem renginde, sulu, tatlı, kuvvetli kokulu ve çileğe aroma veren ester bileşiklerince oldukça zengin olan bir çilek türü.
- Taş Kömürü (Kara elmas): Ülkemizde en önemli taşkömürü rezervlerinin bulunduğu Zonguldak Havzası 1865 yılından günümüze kadar yaklaşık 400 milyon ton taşkömürü üretimi ile ülke kalkınmasında önemli bir yer almıştır.
- Cehennemağzı Mağaraları: Cehennemağzı Mağaraları yan yana sıralanmış üç mağaradan oluşmaktadır. İlk mağaranın zemini mozaikle kaplıdır ve eskiden gizli ibadet yeri olarak kullanılmıştır. İkinci mağarada tavanı destekleyen iki fil ayağı bulunur. Üçüncü mağaranın zemini su ile kaplıdır ve ilk iki mağara için bir sarnıç olarak kullanılmıştır.
- Gökgöl Mağarası: Birbirinden farklı dört kattan oluşan mağarada, damlataşlar ve bir yer altı deresi bulunur.
Soru/Yorum Formu