Yozgat ilinin meşhur şeyleri burada yazılanlarla sınırlı olmamak üzere kısaca şunlardan oluşur:
|
Yozgat'ın meşhurları |
|
Akdağmadeni Salebi |
Akdağmadeni Salebi: Akdağmadeni ilçesinde yetişen Dactylorhiza romana bitkisinin köklerinden elde edilen yumruların, kurutulduktan sonra taş değirmenlerde öğütülmesiyle üretilen %45-55 glukomannan, %30-35 mannoz, %15-20 glikoz ve %3-5 protein içeren bir salep türü.
- Çedeneli Kavurga: Çedene yani kenevir bitkisinin küçük tohumları ile buğdayın tandırda kavrulup karıştırılmasıyla elde edilen eski bir kuruyemiş türü.
- Çekerek Köfte Giliği: Kıyma, bulgur, soğan, salça, tuz, isot ve reyhan ile yapılan bir köfte türü.
- Çekerek Kuşburnu Marmeladı: Doğada kendiliğinden yetişen kuşburnu yemişlerinin toplanmasıyla yapılan marmelat türü.
-
Çekerek Üzüm Pekmezi: Ezilip sıkılan ve kaynatılan ekşi üzüm suyuna pekmez toprağı katılıp çöktürülmesi ve bu sayede tatlılaşmasının sağlanması, sonra da süzülüp istenilen kıvama gelinceye değin kaynatılmasıyla elde edilen bir pekmez türü.
|
Sorgun yağlısı |
Sorgun Yağlısı: Un, ekmek mayası, ekşi maya, tuz ve su kullanılarak yoğrulan hamurun yufkalar halinde açılması, tereyağı ile yağlanıp 7 kez katlanan yufkaların yaklaşık 30 cm çapında oval ve yassı bir şekle sokulması, biraz dinlendirilip üzerine yumurta sürülerek yağlı kağıt üzerinde taş fırında pişirilmesiyle yapılan bir ekmek türü.
-
Yozgat Arabaşısı: Baklava şeklindeki hamur parçaları unun suda haşlanıp soğutulmasıyla elde edilen ve beyaz et (tavuk, kaz veya hindi), kavrulmuş un, domates salçası, tereyağı, pul biber, karabiber tuz ve suyla yapılan çorbasıyla birlikte tüketilen bir yemek türü.
-
Yozgat Aydıncık Bağrıbütün Kavunu: Meyve kabuğu ince, sarı ve dilimli, meyve eti turuncu renkli ve az sulu olan, çekirdek evi toplu olarak bulunan, muza da benzeyen değişik aroması ve kokusu dolayısıyla yöre halkı tarafından "yer muzu" olarak da adlandırılan, dilimleri tek tek kesilerek ortası bütün bırakılıp servis edildiğinden "bağrıbütün" adıyla anılan bir kavun türü.
-
Yozgat Çanak Peyniri: Topraktan yapılmış çanak içine basıldıktan sonra kuma gömülerek olgunlaştırılan çanak peyniri, doğal bitki örtüsü ve su kaynaklarıyla beslenen koyun, keçi ve ineklerden elde edilen sütlerden yapılan Yozgat'a has, az olgun ve yarım yağlı bir peynir türüdür.
-
Yozgat Parmak Çöreği: Un, tuz, su, maya ve ekşi maya kullanılarak üretilen ve taş fırında odun ateşiyle pişirilen, içindeki ekşi maya sayesinde kabuğu kalın ve kıtır kıtır olan bir çörek türü.
-
Yozgat Tandır Kebabı: Yozgat Tandır Kebabını diğer kebap türlerinden ayıran en önemli özellik kullanılan etin Bozok yaylasında doğal ortamda yetiştirilen ve toklu diye tabir edilen 1 yaşındaki kuzulardan elde edilmiş olması ve özel olarak hazırlanmış tandır ocaklarında iki taraflı ateşin ortasında şişlere takılarak pişirilmesidir.
-
Yozgat Testi Kebabı: Kuşbaşı et, domates, sivri biber, sarımsak, tereyağı, karabiber ve tuz karışımının bir testi içinde köz ateşi üzerinde pişirilmesiyle yapılan, yemek piştiğinde testinin kırılması gerektiğinden her defasında yeni bir testi ile yapılan bir kebap türü.
-
Kerkenes Harabeleri: "Kayıp Şehir Pteria" olarak da bilinir ve demir çağında M.Ö. 600 yıllarında Medler tarafından kurulduğu tahmin edilmektedir. Ayrıca kazılarda "Testi Kebabı"na işaret edercesine kırık çömlek kalıntılarına da rastlanmıştır.
Soru/Yorum Formu