Şırnak ilinin meşhur şeyleri burada yazılanlarla sınırlı olmamak üzere kısaca şunlardan oluşur:
|
Şırnak'ın meşhurları |
- Cizre Nuh Nebi Aşuresi: Nuh Peygamber ve gemideki arkadaşlarının 10 çeşit hububatı bir arada pişirip son yemek olarak yedikleri yerin Şırnak olduğuna inanan yöre halkı aşureyi de yöreye has bir ürün olarak görürler.
|
Cizre Memilheva Kurabiyesi |
Cizre Memilheva Kurabiyesi: Haşlanıp kabuğu soyulup öğütülerek macun kıvamına getirilen bademler, yumurta akı ve şekerin hamur haline gelinceye değin yoğrulması, oklava ile 1 cm kalınlığında açılması, dişliye benzer şekilde şekillendirildikten sonra üzerine de birkaç badem içi konulması ve fırında üzeri pembeleşinceye değin pişirilmesiyle yapılan bir kurabiye türü.
- Fıreydin (tatlı): Sac ekmeği, dövülmüş ceviz ve toz şekerden kızartılarak yapılan ve üzerine şıra dökülerek servis edilen bir tatlı türü.
- Hekeheşandi (yemek): Kıyma ile karıştırılmış az pişmiş pilavın köfte şekli verilip yumurtaya batırılmasından sonra kızartılmasıyla yapılan bir yemek türü.
- Serbidev (yemek): Yarma (işlenmiş buğday), tereyağı, susam, tuz ve çökelek ile yapılan bir buğday yemeği.
- Şal-şapik (kumaş): Şal-şapik, tiftik keçisinden elde edilen ve "gej" adı verilen yünden dokunan renkli ve desenli bir kumaş türüne ve yalnızca bu kumaştan üretilen yöresel bir giysi olan geniş pantolon (şal) ve yelek (şapik) takımına verilen addır.
- Şımşıpe (yemek): Soğan, patlıcan, domates, kabak, biber ve asma (pancar veya ebegümeci) yapraklarının, pirinç, koyun eti kıyması ve baharatlardan oluşan iç harcı ile doldurularak hepsi bir arada sumak eklenen suda haşlanarak pişirilmesiyle yapılan bir tür karışık dolma ve sarma yemeği.
- Hz. Nuh Cami: Hz. Nuh A.S.'ın burada olduğuna kuvvetle inanılan makamı ve kabri ve aynı isimle anılan Hz. Nuh Camisi Cizre ilçesindedir.
- Kırmızı Medrese: 14. yüzyıl başlarında yapıldığı tahmin edilen medresenin güney cephesinde Mela Ahmedi Ciziri'nin de türbesi bulunur.
Soru/Yorum Formu