Sincap ve uçan sincap hakkında kısa bilgiler

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Ağaç dalı üzerindeki bir gri sincabın yandan görünüşü
Sincap
Sincap, sincapgillerden 15 - 30 cm boyunda, 250 - 1000 g ağırlığında, 2 - 8 yıl yaşayabilen, uzun kuyruklu, sırtı kırmızı - kül rengi ya da kırçıllı, karnı beyazımsı büyük gözlü sevimli bir hayvandır.

Sincaplar güçlü arka bacakları sayesinde hızlıdırlar, ağaçlara çok iyi tırmanır ve daldan dala atlayabilirler. Ağaçlarda yaşarlar ve hemen hemen bütün zamanlarını ağaçların üzerinde geçirirler. Çoğunlukla meşe palamudu, ceviz, badem, fındık, fıstık gibi yemişlerle dut, çilek, mantar, filiz, kuş yumurtaları bazen de böceklerle ve tırtıllarla beslenirler.

Topladıkları kabuklu yemişleri ve tohumları ağaç kovuklarında ve toprak altına gömerek saklarlar. Toprakta yeri unutulan tohumlar yeni ağaçların büyümesine dolayısıyla ağaçlandırmaya yardımcı olur.

Ağaçlar arasında süzülerek uçan bir sincap
Uçan sincap
Uçan sincaplar ise genel sincaplardan biraz daha büyüktür ve aslında uçmazlar. Hızlıca kaçmak ya da ağaçtan ağaca geçmek için sıçrayıp havada süzülürler. Ön ve arka bacakları arasında uzanan tüylü bir zarı, kol ve bacaklarını açarak gerdirirler ve bunu bir paraşüt gibi kullanırlar. Ortalama 30 metre kadar süzülebilirler, kaydedilmiş rekor süzülme mesafeleri ise 90 metredir.