Ham PVC granülleri |
PVC, çekme mukavemeti ve elastisite modülü gibi mekanik özellikleri diğer genel amaçlı olefin plastiklerden daha iyi olduğu için belediye su temini / kanalizasyon boruları, musluklar, profiller vb. için yaygın olarak kullanılmaktadır.
Plastikleştiriciler (plastifiyanlar) eklendiğinde, PVC yüksek gerilme ve yorulma mukavemeti ile kauçuk benzeri elastikiyet gösterir ve endüstriyel hortumlar, contalar, otomobil parçaları, elektrik kablosu kaplaması, sentetik deri ve yüzeyler için kullanılabilir.
Normal çevre koşullarında, sert PVC ürünleri çok az sünme gösterir ve diğer plastik ürünlerle karşılaştırıldığında daha üstündür. Bu nedenle, PVC çeşitli iç ve dış inşaat malzemeleri (örneğin, kanallar, paneller, kapı ve pencere çerçeveleri ve güverteler) ve elektrikli veya makine parçaları olarak kullanılır.
PVC Boru |
PVC amorf bir polimerdir ve bunun sonucu olarak ürünler temel olarak şeffaftır. PVC ürünleri, uyumlu olmayan bileşim ajanları kullanılarak imal edildiğinde ise şeffaf değildir. Şeffaflık gerektiren esnek PVC ürünlerine örnekler, sarma filmler, şeffaf poşetler ve kaplama filmlerdir.
% 50'den fazlası klor içerdiğinden PVC doğal olarak yangına dayanıklı bir plastiktir. PVC ürünleri yakıldığında, termal çatlamayla açığa çıkan hidrojen klorür gazı, sürekli yanma reaksiyonunu yavaşlatır ve PVC ürün yüzeyinin havadaki oksijen ile temasını azaltarak yanma ilerlemesini engeller. Yanmaya olan direnci sayesinde pencere profilleri, kapılar, cephe kaplamaları veya iç döşeme ve muhafaza malzemeleri gibi yapı malzemelerinde de yaygın olarak kullanılmaktadır.
PVC'nin moleküler yapısı, ana zincirde sürekli karbon-karbon tekli bağlardan oluşur. Bu ana zincir oldukça esnek olduğu için, PVC ürünleri, benzer moleküler yapıdaki diğer plastiklerle karşılaştırıldığında düşük bir bozulma sıcaklığına (yumuşama sıcaklığı) sahip olma dezavantajına sahiptir. Bu nedenle PVC malzemeler sıcaklık 140 °C'ye ulaştığında bozunmaya, 160 °C'ye ulaştığında ise erimeye başlar.
Soru/Yorum Formu