Leylek nedir ne demektir? Leylek ile ilgili atasözleri deyimler ve anlamları

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Havada süzülerek uçan bir leyleğin yandan görünüşü
Leylek
Leylek, leylekgillerden büyük bir kuş olup uzun bacaklı ve uzun gagalıdır. Yaklaşık 1 metre uzunluğunda ve 2 - 5 kg ağırlığında olup, kanat açıklığı 1,5 - 2 metreye kadar ulaşabilir. Tarla zararlılarından, kurbağa, fare ve yılan gibi avları yiyerek beslenir, bu özelliğiyle tarım alanlarına fayda sağlar. Göçebe bir kuş olarak bilinir ve yuvasını genellikle evlerin çatılarında, bacaların üstünde ya da direklerin tepesinde kurar. Geniş göç yolları ve güçlü uçuş yetenekleri ile tanınırlar. Yazın sıcak bölgelerde yaşar, kışın daha sıcak iklimlere göç ederler. Ayrıca, bazı kültürlerde iyi şans ve bereket sembolü olarak görülürler.


Leylek ile ilgili deyimler ve anlamları


İçinde "leylek" kelimesi geçen deyimler, açıklamaları ve örnek cümleler:

  • Leylek bacaklı: Çok ince, zayıf ve uzun bacaklı: Başı saçaklı gelin / İpek kuşaklı gelin / Dün geldin adam oldun / Leylek bacaklı gelin (M. Y. Kandemir)
  • Leylek gibi: Zayıf ve uzun bacaklı: Sonra yanındakinin leylek gibi uzun bacaklarına bakarak güldü. "Senin hızlı yürümene hiç gerek yok." dedi. (H. Mutluay)
  • Leylek yuvası gibi: (Genellikle saç için) Karmakarışık: Fesler çıktı mı altından leylek yuvası gibi karmakarışık saçlar belirirdi. (V. Nureddin)
  • Leyleği havada görmek: (şaka yollu) Çok gezmek, çok yolculuk etmek: "İşte öyle derler, 'eğer leyleği havada görürsen, çok gezersin' diye bir söylenti vardır," demiş (E. Okçuoğlu). "Yine leyleği havada gördük hanım, hazırlanın gidiyoruz," derdi. (karabatak)
  • Leyleğin attığı yavru (gibi): Çevresinden yeterince ilgi görmeyen, yalnız bırakılan kimse: O zaman neden beni leyleğin yuvadan attığı yavru gibi odada yalnız bırakıp kaçtın? (B. Büyükarkın)


Leylek ile ilgili atasözleri ve anlamları


İçinde "leylek" sözcüğü geçen atasözleri ve açıklamaları:
( * yaygın bilinen )

Direk üzerindeki bir kuş yuvasında anne leylek ve yavruları
Leylek yuvası
  • Leylek, yavrusunu uçuruncaya kadar neler çeker: Anne ve baba çocuğunun okuyup iyi bir mevki sahibi olması için hiçbir fedakârlıktan kaçınmaz.
  • Leyleği kuştan mı sayarsın, yazın gelir kışın gider* (Leylek benim nice komşum, yazın gelir kışın gider):
    1. Bazı insanlar çok çalışkan ve hevesli görünürler, ama bir süre sonra bıkar işi bırakırlar.
    2. Bazı insanların dürüstlüğü, çalışkanlığı iyi huyluluğu gelip geçici olur.
    3. Koşullar sertleştiğinde ya da zorlaştığında yan çizenlere güvenmemek gerekir.
  • Leyleğin ayağını kesmişler, uçuvermiş; (acısını) konduğun vakit anlarsın, demişler: Bir sorunun veya zararın etkisinin hemen değil, ancak sonuçları ortaya çıktığında fark edileceğini ifade eder. Başlangıçta fark edilmeyen sorunlar, zamanla kendini belli eder.
  • Leyleğin ömrü (günü) laklakla geçer*: (atasözünün anlamı) Boş ve anlamsız konuşmalarla vakit geçiren kişileri eleştirir. Hayatını faydasız işlerle ve gereksiz konuşmalarla harcayan insanların zamanını boşa harcadığını ifade eder.
  • Akbaba leyleğin dayısı, herkese kendi başının kaygısı: Herkesin en çok kendi çıkarlarını ve dertlerini düşündüğünü ifade eder. Herkesin önceliği kendi sorunlarıdır; başkalarının derdi, genellikle ikinci planda kalır.
  • Kör leyleğin yuvasını Allah yapar: Allahü Teala'nın zorda kalan, çaresiz durumdaki kullarına yardım ettiğini vurgular. İmkânsız gibi görünen durumlarda bile Allah'ın desteğiyle zorlukların üstesinden gelinebilir.