Kambur balina |
Kambur balinalar dünya çapındaki tüm okyanuslarda bulunurlar ancak üç ana sürü olan Atlantik, Pasifik ve Hint Okyanusu sürülerinde kalmaya eğilimlidirler ve dünya üzerinde 80.000 kadar kambur balina olduğu tahmin edilmektedir.
Yazları soğuk kutupsal sulara, kışları daha sıcak tropikal veya subtropikal sulara göç ederler. Bu göç sırasında her yıl yaklaşık 25.000 km seyahat ederler ve saatte 17 km/saat'lik hızlarda yol alırlar.
Kambur balinaların dişleri yoktur. Dişlerinin yerinde sudan besini süzmekte kullandıkları "balina çubuğu" adı verilen ve bir tarak gibi görünen sıra sıra plakalara sahiptirler. Esas olarak kril (karides benzeri bir canlı) ve planktonlarla beslenirler. Besinleri içinden süzmek için ağızlarına aldıkları büyük miktardaki suyla birlikte ağızlarına giren balıkları ve yengeçleri de tüketmiş olurlar.
Kambur balina (3D) |
Kambur balinalar büyük olmalarına rağmen oldukça akrobatik sayılırlar: vücutlarını su yüzeyinin üzerine fırlattıktan sonra suyu tokatlayarak sırt üstü tekrar kendilerini suya atarlar.
Kambur balinalar deniz içinde en çok ses yapan balinalardır. Toplamda 5 - 35 dakika arasında süren, bazen bir şarkı ya bazen de bir inleme, sızlanma, horlama ve çığlık seslerine benzeyen sesler çıkarırlar.
Soru/Yorum Formu