İstikamet nedir? İstikamet vermek ne demektir? Anlamı

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
  1. (Gidilen veya takip edilen) Yön, cihet, izlenen yol: Son ayetler, Hz. Zülkarneyn'in doğu istikametinde de ilerlediğini ve bu istikamette de ulaşabileceği son noktaya ulaştığını ortaya koymaktadır. (A. Ünal)
  2. Doğruluk, dürüstlük: Doğruluğun özü ve kaynağı olan istikamet; kişinin inancının, niyetinin, düşüncelerinin, işlerinin, söz, iş ve davranışlarının, hakikate, adalete ve gerçeğe uygun olmasıdır. (E. Sayın)
  3. (matematik) Doğrultu.
  4. (tasavvuf) Yüce Allah'ın emrettiği doğruluk üzerine yaşama: Tasavvuf ıstılahında istikamet, tahkik ehline göre, bütün ahitlerde, hususiyetle Allah ve Resulü'ne olan ahitlerde; yemek, içmek, giyinmek gibi din ve dünya işlerinde ölçüye riayetle, "sırat-ı müstakime - doğru yola" sımsıkı bağlanmaktır... İstikametin üç derecesi vardır. Evvela doğrultmak; yani, eğrilikleri gidermek... (N. F. Kısakürek)
  • İstikamet vermek: Yöneltmek, yön vermek: Kafalarında, cemiyete yeni istikamet vermek düşüncesi yer eden bir çok filozoflar, politikaya girmek lüzumunu hissetmişlerdir. (İlgili cümle kaynağı: Ş. Beysanoğlu)