Türk edebiyatında gazaname, savaşları veya ordu akınları veya zaferlerini anlatan eser anlamında kullanılmış, daha çok kelimenin çokluk şekli gazavatname, savaş konulu metinlerin toplu tür adı olarak kullanılmıştır. Osmanlılarda, gazavatname, Hristiyanlara karşı yapılmış savaşları konu edinmiş metinlerdir. Zamanla tür kendi içinde farklı özellikler kazanarak farklı başlıklarla değerlendirilmeye başlanmıştır:
Buna göre, bir kalenin, adanın veya şehrin ele geçirilişini anlatanlar fetihname; düşman yenilgisiyle sonuçlanan savaşlar zafername; savaş hazırlığı ve savaşa gidişi anlatanlar sefername olarak adlandırılmıştır. Gazavatnamelerde olaylar gazayı gerçekleştiren bir şahıs çevresinde geliştiği halde mesela fetihnameler ordu çevresinde gelişmiş örnekler olarak ayrılırlar. İslam Peygamberi'nin savaşları, Ali cenklerine dair örnekler de zaman zaman gazavatname başlığıyla yazılmıştır. (M. Akkuş)
Gazavatname nedir ne demektir? Anlamı
Gazavatname (edebiyat) padişahın, vezirlerin ya da ünlü komutanların savaşlarını, akınlarını anlatan edebi tür. → Fetihname, zafername.
Soru/Yorum Formu