Çizme nedir ne demektir? Çizme ile ilgili atasözleri deyimler ve anlamları

Güncellenme: Soru/Yorum: 0

Koncu dize ya da kasığa kadar olabilen deri ya da lastikten yapılmış, daha çok karda, çamurda sığ suda yürürken giyilen ayakkabı türü, bot.

Çizme ile ilgili deyimler ve anlamları

İçinde "çizme" kelimesi geçen deyimler, açıklamaları ve örnek cümleler:

  • Çizmeden yukarı çıkmak: Aklının eremeyeceği, gücünün yetmeyeceği bir işe karışmak, aşırı gitmek: (...) ayaklar baş, başlar ayak olmuştu. Çizmeden yukarı çıktıklarının farkında değillerdi. Ve yine farkında olmadıkları bir şey vardı: baş gidince ayak kalmazdı. (H. Alptekin)
  • Çizmeleri çekmek: Bir işe girişmek, davranmak: İsmet Paşa çizmeleri çekmiş, kartal gibi saldırıyordu. (T. Apaydın)
  • Çizmeyi aşmak: Bilmediği, aklının ermediği, yetkisi dışındaki bir işe karışmak: Seher kızını asla affetmezdi, bu sefer çizmeyi çok aşmıştı. (B. Öner)
  • Çizmeyle tandıra girmek: Aykırı bir davranışta bulunmak.
  • Köy yerinde uzun sarı bağcıksız çizmeleriyle dikilmiş bir ağa
    Sarı çizmeli Mehmet Ağa
    Sarı çizmeli Mehmet Ağa: Kendisi ve adresi iyi belirtilemeyen veya bilinmeyen kimseler için söylenen bir söz: Herhangi bir yerde teşhisi zor bir insan tarif edilince derhal şöyle denir: "Sarı çizmeli Mehmet Ağa!". Sarı çizmeli Mehmet Ağa, insanoğlu şartlarının asgarisinin mümessilidir: İki göz, iki kulak, bir burun, bir ağız ve yegane temayüz unsuru olarak da bir çift sarı çizme... (N. F. Kısakürek). Kimdir necidir belli değil. 46-47 yaşlarında meçhul bir zat... O günler için Sarı Çizmeli Mehmet Ağa...

Çizme ile ilgili atasözleri ve anlamları

İçinde "çizme" sözcüğü geçen atasözleri ve açıklamaları:

  • Çizmeci çizmesiz gezer: Başkalarına hizmet veya üretim yapan kişinin çoğu zaman kendi ihtiyaçlarını karşılamaya fırsat bulamadığını ifade eder. İnsan, başkalarına sunduğu imkânlardan bazen kendisi yararlanamaz.
  • Çizmeden yukarı çıkma: İnsanın kendi sınırlarını bilmesi ve yetkisini aşan işlere kalkışmaması gerektiğini ifade eder. Herkes, bilgisi ve yeteneği dâhilinde hareket etmeli, haddini aşmamalıdır.
  • Suyu görmeden çizme çıkarma (çizmeni çekme): Kesinleşmemiş bir duruma güvenerek hareket etmemek gerektiğini ifade eder. Bir işin başarıyla sonuçlanacağından emin olmadan erken sevinmek veya tedbiri elden bırakmak yanlıştır.