- Haftanın günlerinden biri, salıyla perşembe arasındaki gün: Haftaya Çarşamba boşum... Seni alırım tiyatroya gideriz...
- Samsun ilinin bir ilçesi.
Çarşamba ile ilgili deyimler ve anlamları
İçinde "çarşamba" kelimesi geçen deyimler, açıklamaları ve örnek cümleler:
- Çarşamba karısı:
- Saçı karışık, üstü başı düzensiz, özensin kadın: Yalnız sokağa çıkarken süsleniyorsun. Evin içinde Çarşamba karısı gibi geziyorsun. (H. R. Gürpınar)
- Şirret ve kavgacı kadın.
- İnanışa göre çarşamba günleri ortaya çıkan, dişi, korkunç görünüşlü bir varlık: Aman ha!... O çarşamba karısıdır. Sana kötülüğü dokunur. (H. Akgül)
- Çarşamba pazarı (gibi): Karmakarışık yer: Bu hal ne oğlum? Odan Çarşamba pazarına dönmüş. (Y. Asal)
- (birinin suratını) Çarşamba pazarına çevirmek: Birini yüzüne vurarak çok dövmek: Küstahça konuşan şu ayının suratını çarşamba pazarına çevirmek istiyordu şu anda.
- Çarşambadır çarşamba! (demek): Bir düşünce ya da öneride anlamsız bir biçimde direnmek: İşte, ne hikmetse bendeniz kulunuzu bu köşeye tıkanların ağzından da, maşallah "çarşambadır çarşamba!"dan başka laf çıkmıyor ki!
- Ağzını burnunu çarşamba pazarına (çanağına) çevirmek: Aşırı bir biçimde döverek perişan duruma getirmek: Dişlerini ağzına dökecekti dökmesine, ağzını burnunu çarşamba pazarına çevirecekti çevirmesine de... Şayet geçmiş tüm görkemiyle gözlerinin önünde belirmeseydi! (H. Meryem)
- Ağzını çarşamba pazarına çevirmek: Çok döverek tanınmaz hale getirmek: Ağzının çarşamba pazarına çevrilmesini istemiyorsan uzaklaş buradan! (H. F. Gözler)
- Çıkmaz ayın son çarşambası: (şaka yollu) Hiç yapılmayacak bir işin sözde yapılma zamanı, hiç gelmeyecek bir zaman: Çıkmaz ayın son çarşambası belki sana bir kuruş veririm! (M. Şekur)
- Dokuz ayın çarşambası bir araya gelmek: Bir çok iş üst üste yığılıp sıkışık bir durum oluşturmak: "Dokuz ayın çarşambası bir araya geldi," dedi annem. Gerçekten de üç odalı evimizde tam bir curcuna yaşanıyordu. Bavullar, çantalar, eşyalar... (F. Çetinel)
Çarşamba ile ilgili atasözleri ve anlamları
İçinde "çarşamba" sözcüğü geçen atasözleri ve açıklamaları:
( * yaygın bilinen )
- Çarşamba karısı, âlemin maskarası: Sürekli dırdır eden, dedikodu yapan veya ölçüsüz davranışlarıyla çevresinde itibar kaybeden kadınlar için söylenir. İnsanların, toplum içinde nasıl bir izlenim bıraktıklarına dikkat etmeleri gerektiğini anlatır.
- Çarşamba yalan diyenin, perşembe yüzü kara çıkar: Yalan söyleyen insanın yalanı bir gün ortaya çıkar ve rezil olur.
- Ayın son çarşambası kimine yarar, kimine yaramaz: Aynı olayların veya durumların farklı insanlar üzerinde farklı etkiler yaratabileceğini ifade eder. Herkesin hayatındaki koşullar ve sonuçlar değişken olduğu için, birinin yararına olan şey, diğerine zarar verebilir.
- Perşembenin gelişi çarşambadan bellidir*: Bir olayın veya işin nasıl sonuçlanacağının, başlangıçtaki ya da o anki gelişmelerden anlaşılabileceğini ifade eder. Yapılan hazırlıklar, gösterilen çaba ve gidişat, gelecekteki sonucu büyük ölçüde belirler.
Soru/Yorum Gönder