Bilek nedir ne demektir? Bilek ile ilgili atasözleri deyimler ve anlamları

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
İki güçlü adam pazulu kollarıyla bilek güreşi yapıyor
Bilek güreşi
  1. Bilek, el ve kol ya da ayak ve bacağı birbirine bağlayan, hareketi sağlayan eklemdir. Hem ellerde hem de ayaklarda bulunan bilekler, vücudun üst ve alt kısmındaki hareketliliği artırarak farklı fonksiyonları yerine getirir. Bu eklem, kaslar ve tendonlar aracılığıyla el ve ayakların çeşitli yönlerde hareket etmesine olanak tanır.
  2. (mecazi) Fiziksel güç, kol kuvveti: Her ne kadar "Sövene dilsiz, vurana elsiz olmak gerek!.." denilse de, hayır, arada, sövene söz ile, vurana da bilek ile hatasını göstermek gerekir. (N. N. Türk)

Bilek ile ilgili deyimler ve anlamları

İçinde "bilek" kelimesi geçen deyimler, birleşik kelimeler, açıklamaları ve örnek cümleler:

  • Bilek gibi: (Saç ya da akarsu için) Gür, kalın: Dalgalı sarı saçlarını bilek gibi örer, ensesinden koynuna doğru akıtırdı (A. Büke). Orada bir pınar var, bilek gibi akıyor. (A. Püsküllüoğlu)
  • Bilek gücü (kuvveti): Beden gücü, kol gücü: Amcan da ben de bilek gücüyle kalkıyoruz işlerin altından (T. Ulucan). Zira pehlivanlar indinde bilek kuvveti erliktir. (Tasavvuf kitabı)
  • Bileğinde altın bileziği olmak: Kazanç sağlayan bir mesleği, geçimini sağlayacak bir zanaatı olmak: O zamanlar halıcıya "bileğinde altın bileziği var" der, sorup soruşturmadan kız verirlerdi. (K. V. Tarlan)
  • Bileğine güvenmek: Gücüne veya hünerine güvenmek: Onlara karşı kılıcı ve bileğine mi güveniyordu? (H. Erimez). Bileğine güvenen kılıcını aldı, çekti sürüdü... (E. C. Güney)
  • Bileğinin hakkıyla: Kendi çalışması ve gücüyle: O çocuk bunu bileğinin hakkıyla, çalışarak kazandı. Söyleyecek hiçbir sözün olmamalı, dedi. (F. Bahtoğlu)
  • Bileğinin zoruyla: Kendi gücü ve kendi çalışması ile: Herkes kendi alacağını kendi bileğinin zoruyla tahsil etmenin yolunu arıyor. (N. Güreli)
  • Bükemediğin bileği (eli) öpeceksin: İnsan gücünün yetmediği kendinden güçlü kişilere karşı saygılı davranmalı onun üstünlüğünü kabul etmelidir: Bükemediğin bileği öpeceksin. Yenildiğini kabul edeceksin. (M. Kartal)

Bilek ile ilgili atasözleri ve anlamları

İçinde "bilek" sözcüğü geçen atasözleri ve açıklamaları:

  • Başkasına güvenme, bileğine güven: İnsanın başkalarından medet ummak yerine kendi gücüne ve yeteneklerine güvenmesi gerektiğini ifade eder. Kendi çabasıyla ayakta duran kişi, başkalarına bağımlı olmadan daha sağlam bir yol çizer.
  • Bileğin getirdiğini dilek getirmez: Başarıya ulaşmak veya bir şeyi elde etmek için sadece dilemek veya istemek yerine emek ve çaba harcamak gerektiğini de ifade eder. İnsan, hayallerini gerçekleştirmek için aktif olarak çalışmalı ve kendi gücüne dayanmalıdır.