Yanlış nedir ne demektir? Yanlış ile ilgili atasözleri deyimler ve anlamları

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Ş harfinin noktası yanlış işaretinden oluşan yanlış sözcüğü
  1. Doğru olmayan, yapılırken yanılınan, hatalı: Yanlış hesap, yanlış tutum, yanlış teşhis vb.
  2. Yanılma işi ya da sonucu, hata: Yanlışı hemen fark etti. "Bir yanlışını buldum"
  3. Yanılgılı olarak, hatalı olarak: Bir şeyi yanlış bilmek, yanlış davranmak...


Yanlış ile ilgili deyimler ve anlamları


İçinde "yanlış" kelimesi geçen deyimler, birleşik kelimeler, açıklamaları ve örnek cümleler:

  • Yanlış çıkmak: Yanlış olduğu anlaşılmak: Artık kime, neye inanacağımı bilmiyorum. Tüm doğrularım yanlış çıktı. (Ç. Ural)
  • Yanlış adım atmak: Hatalı bir karar verip yanlış bir işe girişmek: Zeki, cesur ve irade sahibi biriydi, fakat hayata yanlış bir adım attı ve yanlış yoldan yürüdü.
  • Yanlış ata oynamak: (deyiminin anlamı) Başkalarının desteklemediği bir fikri destekleyip sonunda kaybetmek, yanlış tarafı seçip zararlı çıkmak: "Yanlış ata oynadınız çocuklar, yanlış ata" diye bağırmış, sonra bize sırtını dönüp gitmişti. Haksız mıydı? Değildi. Gerçekten yanlış ata oynamış, yenilmiştik! (H. Cemal)
  • Yanlış kapı çalmak: İsteğinin yersiz sayılacağı bir yere başvurmak: Fakat meraklı komutanımız hem yanılmış, hem de yanlış kapı çalmıştı; işçilerin davasını, anılarını burjuva basını bestseller gibi yazamaz, yazmazdı. (S. Öztürk)
  • Yanlış yapmak: (argo) Kandırmak, aldatmak, hileli yola başvurmak: Kimseye yanlış yapmaz! Babası da öyleydi. Babayiğit bir adamdı.
  • Yanlış yere: Boşuna, yanlış olarak: Yanlış yere suçlanan, cani olarak damgalanan bu kişiler, evlerini, işlerini ve arkadaşlarını yitirdiler. (Varlık)
  • Yanlışı çıkmak: Yanlış yaptığı anlaşılmak: ... fiziğin gelişimiyle yanlışı ortaya çıkmıştı.
  • Yanlışını çıkarmak (yakalamak): Yanlışını bulup göstermek: Efsane bir adam... Söylentiler doğruysa, üniversitede asistanken profesörün yanlışını çıkarmış (M. Çelen). "İki yanlışını yakaladı genel müdür. Sekreter, "Çok özür dilerim. Bağışlayın," diye kekeledi.
  • Yanlıştan dönmek: Bir işte yapılanın yanlış olduğunu anlayıp yeni bir uygulamaya geçmek: Haramdan dön de gel. Yanlıştan dön de gel. Bin kere tövbeni bozmuş da olsan, tekrar tövbe et, gel... (Mevlana Hz.)


Yanlış ile ilgili atasözleri ve anlamları


İçinde "yanlış" sözcüğü geçen atasözleri ve açıklamaları:
( * yaygın bilinen )

  • Yanlış hesap Bağdat'tan döner*: (atasözünün anlamı) Yanlış bir işin yanlış olduğu er ya da geç ortaya çıkacağını ve düzeltilmesi gerekeceğini ifade eder. Bu söz Abbasiler döneminde Bağdat'ın başkent olmasından dolayı, yapılan tüm işlemlerin son denetim ve son karar merciinin Bağdat'taki Halife olduğunu anlatır. (Y. Temel)
  • Yanlış pazar dostluğu bozar: Alışverişte taraflardan birisi çıkar sağlamak için kuraldışı yollara başvurursa o alışverişi yapanlar bir daha birbirlerine güven duymazlar.
  • Yanlış da bir nakış: Bazen hataların bile bir işe estetik veya farklılık katabileceğini ifade eder. Hatalar, kusurları değil, özgünlüğü de ortaya çıkarabilir.
  • Sevilmeyen gelinin selamı yanlış gelir: Sevilmeyen veya hoşlanılmayan bir kişinin yaptığı en küçük davranışın bile yanlış anlaşılacağını ifade eder. Birinin başkaları tarafından sevilmediği durumlarda, ne yaparsa yapsın olumsuz bir şekilde değerlendirileceğini ve en basit hareketinin bile eleştirileceğini anlatır.
  • Yalan yanlıştır ki yılan yanıltır: Yalanın en sinsi ve kurnaz kimseleri bile yanıltabilecek kadar tehlikeli olduğunu ifade eder.

Ayrıca bkz.:
Eğri ile ilgili atasözleri ve deyimler
Doğru ile ilgili atasözleri ve deyimler