Yolcu yolunda gerek |
- Yolculuğa çıkmış, yolculuk halinde olan kimse: Tren yolcusu. Otobüs yolcuları.
- Yolculuğa çıkmaya hazırlanan, yolculuğa çıkacak olan kimse: O bugün yolcudur.
- (mecazi) Doğması beklenen, doğması yakın olan çocuk.
- (mecazi) İyileşmesi umutsuz görünen hasta.
Yolcu ile ilgili deyimler ve anlamları
İçinde "yolcu" kelimesi geçen deyimler, açıklamaları ve örnek cümleler:
- Yolcu etmek: Yola çıkanı uğurlamak: Beş günün sonunda annesi ve babasını mutlu bir şekilde ellerini öperek yolcu ettik. (A. Bayram)
- Yolcudur Abbas, bağlasan durmaz: O yola çıkmakta kesin kararlıdır, kimse engel olamaz: Yolcudur Abbas bağlasan durmaz misali ayrılık vakti gelip çatmıştı. (G. Doğan)
- Abbas yolcu: (teklifsiz konuşmada) Biri yola çıkacak anlamında kullanılır: Şu parasını alamadığım adamdan da aldım mı Abbas yolcu! Yani yavaş yavaş eve dönüş vakti gelir benim için. (A. Akkız)
- Aynı yolun yolcusu (olmak):
- Kötü sonları birbirine benzer olan: Belli ki onlar da aynı yolun yolcusu. Bırak yesinler birbirlerini. (S. Duman)
- Kaderleri, düşünceleri, davranışları birbirine benzer olan: Aslında tam birbirlerini tamamlayan aynı hamurun aynı cevherin insanı ve aynı yolun yolcusu idiler. (S. Ayverdi)
- Ben hancı, sen yolcu oldukça: "Düzen bu biçimde devam ettiği sürece" anlamında kullanılan bir söz: Belkıs gülümsedi. "Ben hancı sen yolcu, her yıl bir ziyaret edip geçiyorsun. Gelmesen garip olur..." (M. Adıbeş)
- Hancı sarhoş yolcu sarhoş: "Kimin ne yaptığı, ne ettiği belli değil" anlamında kullanılan bir söz: Herkes kendi havasında, hancı sarhoş yolcu sarhoş. (M. Buyrukçu)
- O yolun yolcusu:
- Toplumun ahlak anlayışına göre kötü bir hayat sürdüren kimse: Ne yapayım, etimi satıp kötü yola mı düşeyim. Ben o yolun yolcusu olsam sen acımaz mısın? (M. Çiftçi)
- Sonunda ölecek olan kimse.
- Son yolculuğa çıkmak: Ölmek: O arkadaşımız dönüşü olmayan son yolculuğuna çıktı. Öldü dün, birdenbire ölüverdi arabasında. (S. Sayar)
- Son yolculuğuna uğurlamak: Birinin cenaze törenine katılmak: Her birini dualarla son yolculuğuna uğurladık. Hayat en sevdiğimiz insanları bizden alsa da onları hatırlatan zaferler acımızı gururla örtüyordu. (K. Aydoğan)
Yolcu ile ilgili atasözleri ve anlamları
İçinde "yolcu" sözcüğü geçen atasözleri ve açıklamaları:
( * yaygın bilinen )
- Yolcu için yol mu yok, kurnaz için söz mü yok: Bir kişinin kendi amacına ulaşmak için gerekli araçları ve imkanları bulabileceğini ifade eder. Yani, yolcu yolda bir yol bulur, kurnaz kişi ise konuşma ve taktikler yoluyla istediği sonucu elde edebilir.
- Yolcu yolcuyu yolda bulur: Benzer amaç ve hedeflere sahip insanların yollarının kesişeceğini anlatır. Aynı yolda yürüyenler, deneyimlerini ve bilgilerini paylaşarak birbirlerine destek olurlar.
- Yolcu yolunda gerek* (Yolcuya yol gerek): (atasözünün anlamı) Gideceği yere bir an önce esenlikle varması için yolcunun vaktinde yola çıkması gerekir: "Abbas Yolcu... Yolcu yolunda gerek! Yola koyulmam lazım" diyerek gelini Çilem'e elini uzatıp: -"Hoşça kal gelinim, Hoşça kalın hepiniz!" diyerek arabaya doğru yöneldi. (İlgili cümle kaynağı: Y. Yavuz)
- Yolcu yolundan kalmaz: Hedefe ulaşma kararlılığını ifade eder. Gerçekten niyet eden bir kişi, zorluklarla karşılaşsa bile hedefine ulaşmak için çabalarını sürdürür.
- Yolcunun işini Allah bilir: Yolculuk esnasında karşılaşılacak durumların belirsiz olduğunu ifade eder. İnsanların planları ve niyetleri olsa da, sonuçlar her zaman öngörülemeyebilir; bu nedenle, her şeyin Allah'ın takdirine bağlı olduğu vurgulanır.
- Yolcunun işini Allah kayırır: Seyahat eden kişilerin yolda karşılaştıkları zorluklarda Allah'ın yardımına güvenmeleri gerektiğini vurgular.
- Yolcuya sohbet haramdır (Yolcuya muhabbet haram): Yolculuk sırasında kişi konuşarak zaman kaybetmesi yerine çevreyi gözlemek daha yerinde bir davranış olur.
- Yolcuya yol yakışır: İnsanlar genellikle kendilerine uygun, en yakışan işlerle uğraşırlar.
- Avcı avında, yolcu yolunda gerek: Her kişinin kendi işine odaklanması gerektiğini ifade eder. Başarıya ulaşmak için herkesin sorumluluklarını yerine getirmesi önemlidir.
- Çiftçiye yağmur, yolcuya kurak; cümlenin muradını verecek Hak*: İnsanların isteklerinin çatışmasından endişe etmenin yersiz olduğunu, Allah (c.c.)'ın düzenleyiciliğiyle herkesin hoşnut kılınacağını anlatır.
- Hancı tavuğu yolcu atının arpasıyla geçinir: Başkalarının kaynaklarını kullanarak yaşamını sürdürenlerin durumunu ifade eder. Bir kişinin geçim kaynağı, dolaylı yoldan başkalarından gelen desteklere dayanabilir; bu da bağımlılığı ve zorlukları beraberinde getirir.
- Hancının horozu/tavuğu ölmüş, yolcuya ne (Hancının hanı yanmış, yolcunun umurunda mı?): Bir kişinin yaşadığı sorunun veya olayın başkalarını etkilemediğini veya ilgilendirmediğini ifade eder.
- Sen yolcu, ben hancı iken bir gün elbet buluşuruz: İnsanların farklı yollarda ilerleseler bile bir gün mutlaka yollarının kesişeceğini ifade eder. Hayatın getirdiği döngüler ve rastlantılar, beklenmedik anlarda karşılaşmaları mümkün kılar.
- Yol eri yolda gerek: Bir tarikatın mensubu olan kişilerin, kendi gelişimlerini sürdürmek ve başkalarına rehberlik edebilmek için sürekli olarak manevi yolda, Allah yolunda olmaları gerektiğini ifade eder.
- Yoldan kal, yoldaştan kalma*: Yolculukta arkadaş çok önemlidir. İnsan, iyi bir arkadaşla yolculuk yapmak için gerekirse yolculuğunu ertelemelidir.
Soru/Yorum Formu