Şaşkın |
- Ne yapacağını bilemeyecek derecede düşünce karışıklığına uğramış: Şaşkındım, o kadar şaşkındım ki konuşamıyordum. O; ona cevap vermemi istiyordu ama ağzımı açıp iki kelime dahi edemiyordum. (B. Çivicioğlu)
- Akılsız, sersem, budala olan: Dikkatsiz bakışlarına, çatılmış kaşlarına bakılırsa aptalı oynayan şaşkının biriydi. (L. Parlak)
- Şaşkın şaşkın (Şaşkın şavalak): Çok şaşırmış halde: Emine şaşkın şaşkın yüzüme baktı. (Y. K. Karaosmanoğlu)
- Şaşkınlık: Şaşkın olma durumu ya da şaşkınca davranış: Gözleri şaşkınlıktan faltaşı gibi açıldı.
- Şaşkınlığa uğramak: Çok şaşırmak: Gördüğü manzarayla şaşkınlığa uğramıştı. (D. Gürel)
Şaşkın ile ilgili deyimler ve anlamları
İçinde "şaşkın" kelimesi geçen deyimler, açıklamaları ve örnek cümleler:
- Şaşkına çevirmek: Şaşırtıcı olaylar karşısında şaşkın duruma getirmek: Mekkeli müşriklerin ise bu kadar az insan karşısındaki yenilgileri, kendilerini şaşkına çevirmişti. (A. H. Haksal)
- Şaşkına dönmek: Beklenmedik bir durum karşısında şaşkınlaşmak: Adam, beklenmedik bu sözü duyunca apışıp kaldı, şaşkına döndü. Diyecek bir söz bulamadı. (İmam-ı Gazali)
- Şaşkın bakkal: Hesabını şaşıran kişi: Saklayamıyorsunuz yanlış hesaplarınızdaki şaşkın bakkal uyanıklığını. (M. Kayalı)
Şaşkın ile ilgili atasözleri ve anlamları
İçinde "şaşkın" sözcüğü geçen atasözleri ve açıklamaları:
( * yaygın bilinen )- Şaşkın (Ahmak) misafir ev sahibini ağırlar*: (atasözünün anlamı) Durumunu bilmeyenler, kendilerine görev olmayan işleri görmeye kalkışırlar.
- Şaşkın ördek başını bırakır arkasından dalar (Şaşkın ördek arka arka dalar)*: Şaşıran kişi, işi tam tersinden yürütmeye kalkar.
- Akıllı hırsız şaşkın ev sahibini bastırır: Akıllı kişi suçlu olsa bile herkesi suçsuz olduğuna inandırabilir.
- Akılsızın şaşkını beyaz giyer kış günü: Bir kişinin bilgisizliği veya dikkatsizliği nedeniyle yanlış tercihler yapabileceğini ve bu durumun doğurabileceği olumsuz sonuçlara dikkat çeker.
- Aklını mezarda verir şaşkın bakkal: İşlerini iyi planlamayan ve akıllıca hareket etmeyen kişilerin sonunda her şeylerini kaybedeceğini ifade eder. Düşüncesizce davrananlar, zarar ederek iflas edebilir ve ellerinde hiçbir şey kalmayabilir.
- Avın düşkünlüğü, kişinin şaşkınlığı: İnsanın ihtirasla bir şeye yönelmesinin hata yapmasına yol açabileceğini ifade eder. Fırsatların kaçırılmasının genellikle kişinin dikkatsizliği veya beceriksizliğinden kaynaklandığını anlatır.
- Berduşun şaşkını, gözlük takar kış günü: Gereksiz ya da zamansız işlerle uğraşan insanların yaptıklarının anlamsız olduğunu ifade eder. Yanlış zamanda doğru olmayan şeyler yapmak, kişinin akılsızlığını veya beceriksizliğini gösterir.
- Çingen şaşırınca karısına hala der: Şaşkın insanlardan akılı davranışlar beklemek boşunadır.
- Çok çocuk anayı şaşkın, babayı düşkün eder: Ailedeki çocuk sayısının artmasının anne ve babanın daha fazla sorumluluk üstlenmek zorunda bırakabileceğini ve bu durumun onları zorlayabileceğini ifade eder.
- Ne şaşkın ol basıl, ne taşkın ol asıl: Ceza görecek kadar aşırı ve saldırgan olmak da, herkesin ezeceği kadar yumuşak ve miskin olmak da iyi değildir.
- Oğlanın şaşkını, babasının zenginliğini metheder: Kişinin sadece babasının varlığına dayanarak kendi değerini veya başarısını belirlememesi gerektiğini vurgular. Bir kişinin kendi çabaları ve yetenekleriyle kendi kimliğini oluşturması ve başarılar elde etmesi önemlidir.
- Şaşkın avcı geyik dururken, tavşana bakar: Değerli ve büyük fırsatlar varken, dikkatsiz veya deneyimsiz kişilerin daha az önemli şeylerle ilgilenip esas fırsatları kaçırabileceğini ifade eder.
- Taşkınlığın sonu şaşkınlıktır: Kendine hakim olamayan, her yerde kargaşa çıkaran kimseler başları derde girdikten sonra yaptıklarından pişmanlık duyarlar.
Soru/Yorum Formu