Küp nedir ne demektir? Küp ile ilgili atasözü deyimler ve anlamları

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Açık mavi renkli yarı saydam bir küp şekli
Küp şekli
  1. Su, pekmez, yağ, turşu, buğday, un vb. şeyleri ileri bir tarihte kullanılmak üzere saklamaya yarayan altı dar, geniş karınlı toprak kap: Aydın'ın yağları eskiden koca koca küplerde olurmuş. Kız, küpten yağ alırken küp devrilmiş onca yağ dökülmüş. (M. Ergun)
  2. (matematik, geometri) Altı yüzünün hepsi de kare olan prizma, kesme: Kenarı 1 cm olan bir küpün hacmi 1 cm3 ve yüzey alanı 6 cm2'dir.


Küp ile ilgili deyimler ve anlamları


Uzun, saplı ve desenli olan eski bir toprak küp
Toprak küp
İçinde "küp" kelimesi geçen deyimler ve açıklamaları:

  • Küp gibi:
    1. Pek pişman: Birkaç gün sonra ilçeye küp gibi bir adam gelmiş (M. İzgü).
    2. (argo) Sarhoş: Küp gibi adam çevresine bakındı.
  • Küpe dönmek: Çok şişmanlamak: "Bu ne hal, küpe dönmüşsün, oysa sen dal gibiydin" demişti. (M. Buyrukçu)
  • Küplere binmek: Aşırı öfkelenmek: Çok öfkelendi, küplere bindi. Bu işi gerçekleştirenleri cezalandırmak için bir adamını Bursa'ya gönderdi. (İ. Çolak)
  • Küpünü doldurmak: Eline fırsat geçmişken çokça para biriktirmek: O küpünü doldurmaya bakıyor. Daha fazla kâr, daha fazla pazar; tüm hesap bu. (İlgili cümle kaynağı: C. Türüdü)


Küp ile ilgili atasözleri ve anlamları


Çil çil altın paraların içinden taştığı bir altın küpü
Altın küpü
İçinde "küp" sözcüğü geçen atasözleri ve açıklamaları:

  • Küp içindekini sızdırır: Dıştaki bazı izler içtekini ele verir. İnsanın konuştuklarından nasıl biri olduğu anlaşılır: Gönülde ne varsa dil onu söyler, küp içindekini sızdırır. Küpte bal varsa bal, zehir varsa zehir sızar. Eğer gönülde küfür, nifak, şirk, günah varsa dil onu söyler, onu konuşur, onu konuşmayı sever; ama gönülde iman, Kur'an, Allah'ın zikri, Allah'ın güzelliği varsa bu defa bunları zikreder. (Muhammed Hüseyin R.A.)
  • Küpe küp deyince küp adama düp der: Birinin değersizliği sürekli yüzüne vurulursa ondan da buna benzer bir cevap alınır.
( 0 soru/yorum )