Kaplumbağa |
Kaplumbağa ile ilgili deyimler ve anlamları
İçinde "kaplumbağa" kelimesi geçen deyimler, birleşik kelimeler, açıklamaları ve örnek cümleler:
- Kaplumbağa gibi: Soğukkanlı ve yavaş hareket eden (kimse): (...) yanlış bir yolda hızlı gitmektense, tıpkı bir kaplumbağa gibi yavaş da olsa emin adımlarla doğru yolda ilerlemektir (O. Özel). Kaplumbağa gibi yavaş yavaş ilerliyorlardı, çünkü yol iğne atsan yere düşmeyecek kadar kalabalıktı (C. Dağcı). Bu taksi kaplumbağa gibi gidiyor. Bu hızla asla istasyona varamayacağız.
- Kaplumbağa yürüyüşü: Pek ağır yürüyüş: Hiçbir şeyi zorlamadan, bir kaplumbağa yürüyüşüyle ilerlemeye çalışırım (S. Birsel). Tam kaplumbağa yürüyüşüyle ağır ağır sabaha karşı tarlaya varır (M. Makal). Vücudunu zor taşıdığından bir kaplumbağa gibi yavaş yürüyordu. (B. Şimşek)
Kaplumbağa ile ilgili atasözleri ve anlamları
İçinde "kaplumbağa ve tosbağa" sözcükleri geçen atasözleri ve açıklamaları:
( * yaygın bilinen )- Kaplumbağa kabuğu ile, herkes erbabı ile: Her canlının veya insanın kendine uygun ortamda ve beraber olduğu kişilerle uyum içinde yaşadığını ifade eder. Kaplumbağanın kabuğuyla özdeşleşmesi gibi, insanlar da uzmanlık alanlarına uygun çevrelerde bulunmalıdır.
- Kaplumbağa kabuğunda "ne büyük sarayım var" demiş*: (atasözünün anlamı) Kendini güvencede duyanlar, sığındıkları yere büyük değer verirler. Elindekinin kıymetini bilen insan, fazla değerli olmasa bile onunla mutlu olur.
- Kaplumbağa yumurtasını gözüyle ısıtır: Annelerin çocuklarına gösterdikleri şefkat ve koruma duygusunu ifade eder. Anneler, çocuklarının iyiliği için her türlü fedakarlığı yapar, tıpkı kaplumbağanın yumurtalarını özenle koruması gibi.
- Kaplumbağayı bir bağdan bir bağa atmışlar, "O bağ olmasın, bu bağ olsun" demiş: Bulunduğu yerden memnun olmayan, ancak başka bir yere gittiğinde de memnuniyetsizlik gösteren kişileri ifade eder (?).
- Adam adama gerektir, tosbağaya hanesi: Kaplumbağa nasıl sırtında evi olmadan yaşayamazsa, insanların da tek başına yaşaması mümkün değildir.
Soru/Yorum Formu
»