- Soyca ya da evlenme sonucu aralarında bağ oluşanlardan her biri: Hısım akraba kaynaşır / Kız tarafı ile tanışır / Herkes birbirine alışır / Ağalar düğününüz mutlu olsun (A. Ş. Somuncu)
- Önceden bir kan bağı olmayan ya da akrabalığı bulunmayan kimselerin, bir çift evlendikten sonra bu çiftin akrabalarının aralarında oluşan yeni bağ. Örneğin görümce, elti, bacanak, kayınço, enişte, baldız gibi.
- Hısım akraba: Yakın ve uzak bütün hısımlar: Hastalığını duyan konu komşu, hısım akraba ziyarete geldi. (M. Soydaş)
Hısım ile ilgili atasözleri ve anlamları
İçinde "hısım" sözcüğü geçen atasözleri ve açıklamaları:
( * yaygın bilinen )
- Hısım hısımın ne öldüğünü ister, ne onduğunu*: Hısımlar birbirlerini kıskandıklarından ve aynı zamanda sevdiklerinden birbirlerine ziyan gelmesini de, içlerinden birinin kendisinden üstün olmasını da istemezler.
- At ver hasım ol, kız ver hısım ol (At ver hısım ol, kız ver hasım ol): At vermenin veya kız vermenin ardından genellikle ilişkilerde sorunlar çıkabileceğini, insanların birbirine düşman veya akraba olabileceğini ifade eder.
- Faydasız hısımdan, faydalı hasım yeğdir: Bazı durumlarda kişi, düşmanını, yakın akrabalarına tercih edebilir. Bazen kişiye akrabasının zararı dokunabileceği gibi, düşmanından da fayda görebilir.
- Hanımın hısımı gelince oklavalar tıkır tıkır, beyin hısımı gelince takır takır: Bazı kadınlar kendi tarafından gelen akrabalarını en iyi şekilde ağırlar, ama kocasının akrabalarına aynı özveriyi göstermezler.
- Yakın komşu/dost hayırsız hısımdan iyidir: Komşuluk ilişkileri bazen o kadar ileriye taşınır ki komşular sanki birbirlerine akraba olurlar, hatta akrabadan da iyi olurlar.
Soru ve Yorumlar: 1
Soru/Yorum Gönder