Hayvan nedir ne demektir? Hayvan ile ilgili deyim atasözleri ve anlamları

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Hayvan sevgisini anlatan burun buruna bir bayan ve yavru köpek
Hayvan sevgisi
  1. Duygu ve hareket yeteneği olan, içgüdüleriyle hareket eden, özellikle organik katı maddelerle beslenen insan dışındaki canlı varlık: Hayvanla insanı birbirinden ayıran çizgi akıl ve kalp ile ilgili farklılıklardır. (Ö. Aydın)
  2. At, eşek ve katır gibi çeşitli hizmetlerde kullanılan hayvan: Sonra hayvan bizi uçururcasına götürdü. (İ. Sarı)
  3. (mecazi) Akılsız, duygusuz, kaba, hoyrat, elinden iş gelmez, yeteneksiz (kimse): Oysa insanlık can çekişiyor / İki ayaklı hayvan kılığındakilerden (M. B. İnat)
  4. (hakaret yollu) Kızılan ve insanca davranışlar sergilemeyen kimseye söylenen söz: "Alçaklar, şerefsizler, vicdansızlar, ahlaksızlar, hayvanlar!" diye bağırdı. Tabi ki "hayvan" kelimesini boşuna demişti babam. Bunlar hayvan bile olamazdı, çünkü hayvanlar bunlar kadar vicdansız değillerdi. (İlgili cümle kaynağı: M. Karabaş)

Hayvan ile ilgili deyim, atasözleri ve anlamları


İçinde "hayvan" kelimesi geçen deyim, atasözleri ve açıklamaları:
( * yaygın bilinen )

  • Hayvan gibi: (deyim) Akılsızca, duygusuzca, kabaca, beceriksiz, iri yarı: Yoksa Sen, onların çoğunu duyar, ya da aklını kullanır mı sanıyorsun? Oysa onlar ancak hayvanlar gibidirler; hayır, onlar tuttukları yol bakımından hayvanlardan daha şaşkın ve aşağıdırlar. (Furkan Suresinden)
  • Hayvan ölür semeri kalır, insan ölür eseri kalır: Yaşarken iyi işler yapan insan öldükten sonra geride bıraktığı işlerle alınır.
  • Hayvan yer içer konuşmaz, insan yer içer konuşur: Yemek yiyip insanın keyfi yerine gelince dili açılır.
  • Hayvan yularından, insan ikrarından (sözünden) tutulur*: İnsanlar söyledikleri sözlerden sorumludurlar. Uygunsuz davranışlarında kendilerine o söylemiş oldukları sözler hatırlatılır.
  • Hayvanda arıklık, insanda züğürtlük ayıptır: Yoksul insan parasızlığın verdiği utanç içinde kıvranır durur (arıklık: zayıflık).
  • Hayvanı yardan düşüren bir tutam ottur: Küçük bir şeyin büyük sorunlara yol açabileceğini anlatırken, açgözlülüğün ve küçük çıkarların peşinden koşmanın büyük tehlikeleri ve felaketleri beraberinde getirebileceğine dikkat çeker.
  • Hayvanın alı (alacası) dışında, insanın alı (alacası) içinde*: Hayvanların dış görünüşlerinden ne olduklarının anlaşılabileceğini, ancak insanların iç dünyalarının ve gerçek karakterlerinin dışarıdan bakarak anlaşılamayacağını ifade eder. İnsanların asıl nitelikleri ve niyetleri içlerinde saklıdır ve dış görünüşlerine bakarak değerlendirilemezler.
  • Hayvanın erkeğine para verirler, insanın dişisine: Bir hayvan satın alınırken en çok para erkek hayvana ödenir. İnsanlar arasında ise bu konuda kadına masraf yapılır.
  • Hayvanlar koklaşa koklaşa, insanlar konuşa konuşa (söyleşe söyleşe) anlaşır*: Hayvanlar, koklaşarak birbirleriyle iletişim kurar ve anlaşırlar; insanlar ise konuşarak, diyalog kurarak anlaşırlar. Bu atasözü, insanların sorunlarını ve anlaşmazlıklarını çözmek için konuşmanın ve iletişim kurmanın gerekliliğini ifade eder.
  • Adam söyleşir, hayvan yalanır: İnsanlar sözlü olarak anlaşır ve bilgi paylaşır; hayvanlar ise yalanarak veya fiziksel davranışlarla kendilerini ifade ederler. Bu atasözü, iletişim şekillerinin farklılığını ve insanların düşünsel iletişim yeteneğini vurgular.
  • Adama lisanıdır adam dedirten de hayvan dedirten de: İnsan konuşmalarıyla kendisini başkalarına beğendirebilir, aynı şekilde konuşmalarıyla onların nefretini de kazanabilir.
  • Ağır yükü hayvanın büyüğüne vururlar: Büyük ve güçlü varlıkların genellikle ağır işlerin ve sorumlulukların yükünü taşımak zorunda kaldığını ifade eder. Güçlü ve yetenekli kişilerin veya varlıkların daha fazla sorumluluk ve yük üstlenmek zorunda kaldığını belirtir.
  • Almadığın hayvanın, kuyruğundan tutma*: Niyetli olmadığın bir işte, niyetliymişsin gibi davranma.
  • Ar insana, bar hayvana yakışır: Utanma, haya, onur ve ahlakın insanlara ait olduğunu, insanların onurlu ve erdemli davranmaları gerektiğini ifade eder.
  • Emanet hayvanın kuskunu yokuşta kopar*: Eğreti olarak alınan bir şey hiç umulmadık bir anda bozulur veya en gerekli olduğu zaman sahibince geri alınır (kuskun: Hayvanın kuyruğu altından geçirilerek eyere bağlanan kayış).
  • Fazla aştan sakın, olursun hayvana yakın: Aşırı yemekten veya gereksiz şeylere düşkün olmaktan kaçınılması gerektiğini ifade eder. Fazla yemek insani nitelikleri kaybetmeye ve daha hayvansı bir durumda olmaya neden olabilir.
  • Huyunu bilmediğin hayvanın ardına düşme: Huyunu bilmediğin kimselere güvenip onlarla herhangi bir işe kalkışma.
  • İnsan göre göre, hayvan süre süre (alışır)*: Alışmanın ve öğrenmenin yöntemlerini ifade eder. İnsanlar, bir şeyi tekrar tekrar görerek ve deneyimleyerek ona alışır ve öğrenirler. Hayvanlar ise sürekli olarak maruz kaldıkları ve yaşadıkları durumlara zamanla uyum sağlarlar.
  • İnsanın insanlığı irfanla, hayvanın hayvanlığı samanla beslenir: İnsanların bilgi ve anlayışıyla değeri artar. Hayvanı değerini artıransa çok yiyip çok beslenmesidir.
  • İnsanın yere bakanından, hayvanın göğe bakanından kork: Tehlikeli, saldırgan hayvanların başı dik olur. Buna karşılık yere bakan, sakin görünüşlü insanlar genelde sinsi ve kinci olurlar.
  • Kişi işinden belli olur, hayvan dişinden: Bir kimseyi tanıyabilmek için nasıl bir işte çalıştığına ve işini ne şekilde yaptığına bakmak gerekir. Bir hayvanın gücü ve sağlığı da dişlerinin sağlamlığından, dolayısıyla beslenmesinden belli olur.
  • Nazar insanı mezara, hayvanı kazana sokar: Her insanın çevresinde kıskanç ve kötü niyetli birileri mutlaka bulunur. Böyle kimselerin nazarı insana her türlü uğursuzluk getirebilir.
  • Saman hayvana, zaman insana yakışır: Hayvanlar için saman ne kadar gerekli ve uygun ise, insanlar için de zamanı doğru ve etkin kullanmak o kadar önemlidir. Bu atasözü, zamanın değerini bilmeyi ve hayatımızı planlı, düzenli bir şekilde yönetmeyi öğütler.
  • Zayıf hayvan inatçı, aç insan kavgacı olur: Zor durumda olan kişilerin veya varlıkların daha fazla direniş gösterdiğini ve mücadeleci olduklarını ifade eder.