Baykuş |
Baykuş ile ilgili deyimler ve anlamları
İçinde "baykuş" kelimesi geçen deyimler, açıklamaları ve örnek cümleler:
- Baykuş gibi: Uğursuzluk getirdiğine inanılan kimseler için söylenir. Baykuş gibi uğursuz uğursuz konuşuyor (H. F. Beşik). Artık kötülük şey'lerin kendisinde değil ona karşı bizim nasıl tavır aldığımıza bağlıdır; yani Hüma kuşu saadet, baykuş uğursuzluk getirmez. (R. Korkmaz)
- Baykuş gibi bakmak: Karşısındakine zarar verecek biçimde uğursuz uğursuz bakmak: Uğursuz bir baykuş gibi bana bakıyor. (M. Sertbarut)
- Baykuş gibi başında beklemek: Birinin yakasını bırakmamak, hep peşinden gitmek; onu sürekli takip etmek, ona rahat vermemek: Gece gündüz baykuş gibi başında bekliyordu.
- Baykuş gibi her şeyi ayağına beklemek: Gereksinimlerini çaba sarf etmeden karşılamaya çalışmak.
- Baykuş gibi oturmak: Bir yerde tek başına kalmak, yalnız oturmak: Çömelip, dizlerini kollarıyla sardı. Baykuş gibi oturdu saatlerce (Z. Livaneli). Sizden sonra herkes gitti, baykuş gibi yalnız kaldım evin içinde. (T. Yücel)
- Baykuş gibi yaşamak: Tek başına, yalnız yaşamak: Yalnız başına bir baykuş gibi yaşamıştı. (A. Adıgüzel)
- Baykuş yuvası: Harap, bakımsız, terkedilmiş yer: Gönül ehlinin hatırını viran edenlerin devlet saraylarını baykuş yuvasına çevir! (Ö. Ceylan)
- Baykuşu çok olmak: İşleri ters ve kötü gitmek.
Baykuş ile ilgili atasözleri ve anlamları
İçinde "baykuş" sözcüğü geçen atasözleri ve açıklamaları:
( * yaygın bilinen )- Baykuş çıkarabileceği kemiği yutar: Kişinin ancak gücünün yettiği, üstesinden gelebileceği işlere girişmesi gerektiğini ifade eder. Bu söz, insanın kendi sınırlarını bilerek hareket etmesinin önemini vurgular.
- Baykuş viraneyi gülistana değişmez*: Her canlının alıştığı yerin ve ortamın kıymetini bildiğini, daha güzel yerler olsa bile kendi yuvasını tercih ettiğini ifade eder. Bu söz, insanın alıştığı ve huzur bulduğu yerden vazgeçmek istemeyeceğini anlatır.
- Baykuşun kısmeti ayağına gelir* (Baykuşun rızkı ayağına gelir, sıçramadan alamaz): Allah’ın her canlının rızkını vereceğini ve kimseyi aç bırakmayacağını ifade eder. Hareketsiz duran baykuşun bile rızkının ayağına gelmesi, her varlığın nasibinin Allah tarafından sağlanacağına işaret eder: Ko sa'yi eyle tevekkül Hüdaye görme misin / Gelür ayağına her gün nasibi baykuşun (Sezayi)
- Misafirin iyisi gelir gider kuş gibi, misafirin kötüsü oturur baykuş gibi: İyi misafirin ev sahibini yormadan kısa süre kalıp gittiğini, kötü misafirin ise uzun süre kalarak rahatsızlık verdiğini anlatır.
Soru/Yorum Formu