Merhaba nedir ne demektir? Merhaba ile ilgili deyimler ve anlamları

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Merhaba diyen sevimli bir sarışın kız çocuğu
Merhaba
  1. Selam: Tanısın ya da tanımasın biriyle göz göze geldiğinde merhabasını eksik etmiyordu. (İlgili cümle kaynağı: K. Özdemir)
  2. Günaydın ya da hoş geldiniz gibi esenleşme ve selamlama sözü: Merhaba çocuklar! Merhaba, ne var ne yok bakalım?

  • Merhaba siperi: Kalelerde kapının karşısındaki duvara açılmış olan ve kapıdan girmeyi başarmış düşmana ok atılan mazgal deliği.
  • Uzaktan merhaba: Yakın ahbaplık bulunmadığını veya istenmediğini anlatan bir söz: Kendisinin öğrencisi, oğlunun öğretmeni oluşumdan, bir takım çıkarlar umduğum kuşkusunu uyandırmamak için, her zaman çekingen durdum, çevresi dışında kalmağa titizlikle dikkat ettim, uzaktan merhaba ile yetindim. (C. Kudret)


Merhaba ile ilgili deyimler ve anlamları


İçinde "merhaba" kelimesi geçen deyimler, açıklamaları ve örnek cümleler:

  • Merhaba çakmak: Selamlamak: Ama sonraları çoğu kişi şapkalarını çıkarıp "Merhaba" çakmak zorunda kaldılar. (S. Borak)
  • Merhaba etmek: Hâl hatır sormak, görüşüp konuşmak: Çok gördük görüşdük merhaba ettik / Çok yedik çorlandık zevk sefa ettik, / Şimdi cümlesine elveda ettik, / Şimdilik dostlarım unutsun beni (M. Bayrak)
  • (Biriyle) Merhabası olmak: Esenleşecek kadar tanışıklığı, yakınlığı olmak: Az buçuk merhabası vardı onunla... Cide'ye kadar bir karlı havada, motorların işlemediği zemheri soğuğunda katırlarla gidiş geliş yolculuk etmişlerdi. (M. Ünlü)
  • (Biriyle) Merhabayı kesmek: Biriyle ilgiyi, ilişkiyi kesmek: Dostlar merhabayı kesti / Düşman gülmekten katıldı. (D. Sümer)