Paydos nedir ne demektir? Anlamı

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Ayaklarını masaya uzatıp kahvesini içerek paydos etmiş bir çalışan
Paydos
  1. İşi veya çalışmayı geçici olarak bırakma, ara verme: Neyse öğlen paydosu oldu, memurların hepsi paydos edip yemeğe gittiler. (S. Karayağız)
  2. Bir işe kalıcı olarak tamamen son verildiğini, o işten vazgeçildiğini anlatır: Her çılgınlığa paydos demeliydim. İçkiye, kumara, kadına, hatta müziğe... Paydos... Paydos. Paydos! Tek mutluluğum çocuklarımdı bundan böyle. (A. E. Kavaklı)
  3. (ünlem) Çalışanlara işi bırakma zamanı geldiğini bildirmek için söylenir: Yol yapım şefi; "Paydos!" diye seslendi. "Arkadaşlar bu günlük bu kadar..." (Ö. Gürdal)


Paydos ile ilgili deyim, birleşik fiil ve kelimeler


  • Paydos borusu: Bir işin bittiğini belirtmek için boruyla ya da başka biçimde verilen paydos işareti: Derslerden, yine sevindirici bir boru olan, paydos borusuyla çıkardık. İçtima (toplanma) borusu, yoklama borusu vardı. Günün son borusu yat borusuydu (A. Nesin). Paydos borusu, boruların şâhıydı doğrusu. (H. Amca)
  • Paydos borusu çalmak: Bir zil veya boru ile işin bırakılma zamanının geldiği bildirilmek: Daha sonra tersanenin paydos borusu çaldı. Mesai bitmişti. Herkes yıkandı, giyindi, gitti. Gemide el ayak çekilmişti. (O. Sönmez)
  • Paydos etmek: İşi durdurmak, çalışmayı bırakmak: Bugün öğleden sonra paydos ettik... Seni göresim geldi. (N. Hikmet)
  • Paydos demek: (deyiminin anlamı) Yapılagelen işten vazgeçmek: Öylesi çılgınlıklarım olmadı pek ama ben de bundan böyle birçok şeye paydos diyorum. (İlgili cümle kaynağı: E. Öz)
  • Paydos vakti: İşi bırakma zamanı: Şantiyelerde gün içinde ortalığı toz duman kaplıyor, makinelerin gürültüsü insanı canından bezdiriyordu. Sonra paydos vakti geliyor, her şey duruyor, duruluyordu. (B. Bıçakçı)