Davacı nedir ne demektir? Davacı ile ilgili atasözleri deyimler ve anlamları

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
  1. (hukuk) Birisini dava eden, birisi aleyhinde dava açan, uyuşmazlığı belirli kurallar içinde yargı organına götüren kimse.
  2. (mecazi) Şikayetçi: Bize hakkı, hakikati zamanında anlatmayanlardan davacıyım! (İlgili cümle kaynağı: A. Saraç)

Davacı ile ilgili atasözleri deyimler ve anlamları

İçinde "davacı" kelimesi geçen atasözleri, deyimler, açıklamaları ve örnek cümleler:
( * yaygın bilinen )

  • Davacı olmak: (deyim) Dava etmek: Kendisine tekme atan şahıstan davacı oldu.
  • Davacı razı oldu, şahit kail olmuyor: Tarafların anlaşmaya varmasına rağmen, araya giren üçüncü kişilerin bu durumu kabul etmediği durumları ifade eder. Anlaşmazlıklarda bazen doğrudan ilgisi olmayan kişilerin zorluk çıkarabileceğini vurgular.
  • Davacın kadı olursa, yardımcın Allah olsun (Davacısı kadı olanın yardımcısı Allah olsun)*: Senden davacı olan, seni yargılayacak kişiyse elbette kendisini haklı çıkaracak ve sana ağır bir ceza verecektir.
  • Davacısız mahkemeye giden, bıyıklarını bükerek çıkar: Bir konuda gereken hazırlık ve niyet olmadan bir işe girişmenin sonuçsuz kalacağını ifade eder.
  • Kadı davacı, muhzır şahit olunca, iş Allah'a kalır: Yargılamayı yapan kişi aynı zamanda davacı, tanıklar da onun tarafını tutuyorsa adil bir karar beklemek mümkün olmaz. Böyle bir durumda adaletin tecellisini yalnız Allah'tan ummak gerekir (muhzır: Eskiden şer'i mahkemelerde dava ile ilgili olanların duruşmada hazır bulunmasını sağlamakla görevli kimse, mübaşir).