Ramazan nedir ne demektir? Ramazan ile ilgili atasözleri deyimler ve anlamları

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Ramazanda İftar Sofrası
Ramazanda iftar sofrası
Ramazan, İslam dünyasında büyük bir öneme sahip olan ve kamerî takvimin dokuzuncu ayı olarak kabul edilen mübarek bir aydır. Aynı zamanda, "üç aylar" olarak bilinen Recep, Şaban ve Ramazan aylarının sonuncusudur. Bu ay, Müslümanlar için oruç ibadetinin yerine getirildiği, manevi arınma ve ibadetlerin yoğunlaştığı bir dönemdir. Ramazan'da oruç tutmak farz olup, imsak vaktinden iftar vaktine kadar yeme, içme ve diğer oruç bozucu davranışlardan uzak durulur. Bunun yanı sıra, Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı Kadir Gecesi de Ramazan ayı içerisinde kutlanır. Müslümanlar, bu ay boyunca ibadetlerini arttırır, zekat ve sadaka gibi hayır işlerine daha fazla yönelir ve Ramazan'ın sonunda Ramazan Bayramı ile bu manevi yolculuğu taçlandırırlar.


Ramazan ile ilgili deyimler ve anlamları


İçinde "Ramazan" kelimesi geçen deyimler, açıklamaları ve örnek cümleler:

  • Ramazanı tutmak: (halk dilinde) Oruç tutmak: Cenabı Hakka şerik koşmayarak münhasıran ona ibadet eden, namazını eda eden, zekatını veren, ramazanı tutan ve kebairden içtinab eden (büyük günahlardan uzaklaşan) adam cennete varır. (Asrı saadet)
  • Ramazanı yemek: Oruç tutmamak, oruç yemek: Aman efendi sen her gün rüşvet yiyorsun günah olmuyor da ben mübarek ramazanı yedim diye mi günah oluyor?.. (İ. Z. Eyuboğlu)


Ramazan ile ilgili atasözleri ve anlamları


İçinde "Ramazan" sözcüğü geçen atasözleri ve açıklamaları:
( * yaygın bilinen )

  • Ramazanda yalan söyleyenin (oruç yiyenin) bayramda yüzü kara çıkar*: (atasözünün anlamı) Bir sözün yalan olduğu, kısa bir süre sonra anlaşılır.
  • Ramazandan razı olan altmış gün oruç tutar*: Bir şeyden hoşlanan kimsenin, dilediği sürece onu yapmasına kimsenin diyeceği olmaz.
  • Ramazandan razı olan sitte'i şevvali tutar: Ramazan ayında oruç ibadetini tam olarak yerine getiren ve bu ibadetten memnun olan kişilerin, Şevval ayında tutulan altı gün orucunu da büyük bir sevap olarak gördüklerini ifade eder. Ramazan'dan razı olan kişi, Şevval orucunu da ihmal etmez çünkü hadis-i şerifte, bu altı gün orucu tutanın tüm yıl oruç tutmuş gibi sevap kazanacağı bildirilmiştir.
  • Ramazanı yiyen ya açlıktan, ya susuzluktan*: Temel gereksinimleri karşılamak ibadetten önce gelir. Açlığa ve susuzluğa dayanamayan kimseler oruç tutamazlar.
  • Ramazanım seni kimler getirdi kaale, var dua eyle karındaşın Şevval'e: Ramazan ayının önemini ve değerini anlayanların, bu kutsal ayda kazandıkları manevi gücü sonrasında Şevval ayına da yansıtmalarını anlatır. Ramazan'dan elde edilen manevi kazancın devam etmesi için, Şevval ayında da oruca ve ibadetlere önem verilmesi gerektiğini ifade eden bir hatırlatmadır (?).
  • Bayramda borç ödeyene Ramazan kısa gelir* (Bayram günü borç ödeyecek olana Ramazan uzun sürmez): Vadesi yaklaşan bir borcu ödemek zorunda olan kimseye günler çok çabuk geçer.
  • Düğünün borcuyla, Ramazanın harcını Allah kayırır: Hayırlı bir iş ve ibadet için yapılan harcamalara Allah yardım eder.
  • İki bayram arasında evlenilmez: İnanışa göre iki bayram arasında (Ramazan ve Kurban bayramları arasında) evlilik yapmak uğursuzluk getirir.


Ramazan ile ilgili birleşik kelimeler


  • Ramazan bayramı: Ramazanın sonunda, orucun bitiminde kutlanan bayram, şeker bayramı: Ramazan bayramında köyüme gittim. (N. Sanlı)
  • Ramazan davulu: Ramazan gecelerinde özellikle halkı sahur vakti uyandırmak için çalınan davul: Heyecandan kalbim ramazan davulu gibi gümbürdemeye başladı. (Ö. Bayındır)
  • Ramazan keyfi: (mecazi) Oruç tutanlarda görülen sinirlilik hali: Ben o işi, ramazan keyfinden olacak tamamen unutmuştum. (H. F. Gözler)
  • Ramazan pidesi: Ramazan ayında iftarda yemek üzere özel olarak yaptırılan pide: Ayakkabılarını hızlıca ayağına geçirerek Ramazan pidesi almaya gitmişti. (Tevhid)
  • Ramazan topu: Ramazan ayında sahur ve özellikle iftar vaktinin girdiğini halka duyurmak için atılan top: Ramazan topu atılınca önce kısa dua ve besmele ile Mekke'den gelen zemzem suyu ile oruç açılır, daha sonra ağza bir hurma alınır ve bunu ramazan pidesi ile iftariyelikler izlerdi. (M. Saçıkaralı)
  • Ramazaniye: (edebiyat) Konusu Ramazan'ın gelişini kutlamak olan kaside: On bir aydır gideli biz de çekerdik hicran / Merhaba etti yine bizimle Şehr-i Ramazan. (Sultan I. Ahmet)
  • Ramazanlık: Ramazan için ayrılmış (yiyecek): Annem bunu size ramazanlık yolladı, diye bir kavanoz reçel uzatır.